DRUGI PIŠU Fašisti, kučke, psi i ostale životinje u Programskom vijeću BHRT

Vrijeme:4 min, 17 sec

 

 

Ovih dana mediji su prenijeli vijest o novom sazivu Programskog vijeća BHRT-a. U biti jedna ne tako zanimljiva vijest. No, vijest je to, ipak, koja je izazvala lavinu komentara kako na portalima, mahom iz Sarajeva, tako i na Twitter nalozima ko-je-ko twiteraša.

Piše: Sanja Vlaisavljević, Poskok.info

Nešto ipak bode oči ovim povodom. Dva člana Vijeća su izgleda nemjerljiv problem za BiH, medijski prostor i sigurnost zemlje. Jurica Gudelj i Sanja Vlaisavljević. Gudelj, jer je „fašista“ koji uređuje portal Dnevnik.ba na kojem se jedan narod sotonizira. Bošnjački. Vlaisavljevićka, jer „svim silama“ podupire Gudeljev, ustaški fašizam.

Ključni „dokaz“ Gudeljevog „fašizma“ je tekst Tomislava Zelenike koji je za nekoliko sati nakon objavljivanja uklonjen s portala uz veliku ispriku čitateljima. Ovome još nismo svjedočili ni na jednom sarajevskom portalu. No, iako je tekst uklonjen to nije predstavljalo nikakvu prepreku dežurnim internet domoljubima da Gudelja proglase trajno fašistom.

Ipak, jedno je činjenica. Govor mržnje, huškački jezik i jezik ulice nisu sklonjeni s portala koji neistomišljenike začas proglase ustašama i fašistima. Tako, recimo, na portalu Klix.ba i dalje nesmetano možemo čitati da je Gudelj: „psihijatrijski slučaj“, „cionista“, „spodoba“, da ga ako bude „lagao“ treba odmah „nogirati“ i „podići optužnicu“, da je „komunjara“, „ustaša i četnik“. Twiteraši su išli i par koraka dalje.

Između ostalog vele oni da je stanje gore nego ’93., da je Gudelj „fašista“ koji pušta „govna“.

Čitamo da je „ko god plati pretplatu izdajnik države“. „U programsko vijeće je izabran urednik UZP-a“; „ko šuti na Milovića urednika, dobije Gudelja u UO javnog servisa. Nadalje: tog Gudelja, urednika Dnevnik.ba za kojeg pišu Breivici iz susjednih sokaka. Vlaisavljevićka je tu da tom fašizmu kroz ‘kulturu dijaloga’ da ljudske obrise. FUJ!“. I još mnogo toga pišu oni stavljajući mete na čelo Gudelju i Vlaisavljevićki.

S druge strane Vlaisavljevićka je: „pogana“, „Fahrino smeće“, „za pseći azil“, „najveće medijsko zlo“, „cionista“, „spodoba“, osoba koja se javno zalaže za „hrvatski kanal“, da zbog nje treba „gasiti televiziju“ da „djecu ne pokvari ako se ne daj bože pojavi na ekranu“, da onome tko je „ovu kuju“ postavio „sjeme mu se zatrlo“, da je „ustaša i četnik“.

Uz sve ove riječi izražena je sućut BHRT-u, poslani pozivi za neplaćanje pretplate, upućena molba za pobunu, te da ovo dvoje treba „nogirati“ i podići optužnicu protiv njih ako „počnu lagati“.

Podjednako i na nekim drugim portalima riječi mržnje i huškanja se nižu jedna za drugom. Jedan od autora informacije o novom sazivu Programskog vijeća tekst počinje riječima: „Novi kadrovski skandal na BHT“, potom da je Gudelj urednik portala na kojem se „Bošnjaci nazivaju ‘sjemenom ISIL-a’ i ‘genetskim otpadom“, a Vlaisavljevićka kao „dežurna kritičarka ‘govora mržnje’“ prema „šovinističkim ispadima iz RS i zapadne Hercegovine“ često ima „zaštitnički i senzibiliziran odnos“.

Ako ste pomislili da su ovi komentari bili postavljeni samo nakratko pa zbog govora mržnje i huškačkog govora uklonjeni, pogriješili ste. Nisu, stoje i stajat će kao i svi drugi koji su prepuni govora mržnje. Ima li uredničke, administratorske isprike? Ni govora. Zašto bi i bilo kad komentari odražavaju „istinu“ i samo istinu. Stav je to koji odzvanja iz male kotline koja ne može da vidi dalje od brda koja ju okružuju.

A što je Gudeljev grijeh? Vlaisavljevićkin?

Pa nisu asimilirani. Ne govore jezikom unitarizma i vrijednosti „građanske BiH“ koja je ideološki okvir mahom Bošnjaka u BiH, uže onih iz Sarajeva i ponajviše onih koji za malo pozicija biraju biti skutonoše takvim idejama u Sarajevu.

No kako izgleda građanska BiH oslobođena „fašizma“ i „nacionalizma“ vidjeli smo tek prije neki dan formiranjem Vlade KS. Jednonacionalna sa jedva vidljivim drugim u svojim redovima.

Građanska sa direktorima škola sasvim jednonacionalnog sastava. Građanska sa školama u kojim se ne uče hrvatski i srpski jezik. Građanska sa medijima na kojim zločini prošlog rata nad Hrvatima i Srbima jedva da imaju koju sekundu prostora uz neodređeno „ovdje su stradali Hrvati te godine…“ Kako? Od čega? Koga? Potpuno nebitno.

Građanska sa Kazanima, najveće bruke građanskog Sarajeva, čije žrtve nikad ne dobiše svoje spomen obilježje, a zločin ne dobi svoje pravo ime. Građanska u kojoj djeca ne znaju ćirilicu jer je „četničko pismo“.

Građanska iz koje se tjeraju Hrvati i Srbi sa svojim dvojnim putovnicama. Građanska u kojoj Republika Srpska i Srbi u njoj nisu ništa drugo nego genocidna tvorevina i genocidni narod. Građanska u kojoj su Hrvati UZP-ovci svi listom. I nerođena im još djeca. Građanska u kojoj se preglasavanjem bira hrvatski član Predsjedništva BiH uz povik „jer nam se može“. Građanska, po mjeri većinskog nacionalizma. Dok god je to model za BiH gudelji, vlaisavljevićke i ostali će biti fašisti i psi. U tom slučaju fašistima fašističko, psima pseće i mirna građanska Bosna.

A što se javnih servisa tiče, internet domoljubi ne treba da brinu, baš kao što ni do sad nisu imali razlog za brigu. Na tim servisima nema neistomišljenika niti kao gostiju u emisijama, niti kao urednika. Isti, dobri, podobni Srbi i Hrvati garnirani Bošnjacima i istim idejama. Svi kao jedan. Tek poneki koji se pojavi brzo dobije metu na čelo baš kao što su je nedavno dobili Tvrtko Milović I Svjetlana Topalović.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)