BERTON: Inicijativa SDA naročito nepoželjna u jeku formiranja vlasti

Vrijeme:51 sec

 

Američki diplomata Bruce Berton, šef misije OSSE-a u BiH, izjavio je povodom najave SDA o promjeni imena Republike Srpske, da Dejtonski sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku.

Misija OSSE-a u BiH poziva vodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumijevanja i povjerenja među konsitutivnim narodima, priopćeno je.

“Kao što je naglasio Visoki predstavnik, inicijativa SDA je naročito nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se riješi nekoliko politički osjetljivih pitanja. Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rješavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi s pozicijom povratnika u Republiku Srpsku, kao što je bosanski jezik”, priopćio je Berton.

On smatra da je građanima ove zemlje potrebno da “politički lideri rade na ostvarenju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije, koje samo vode ka krizi.”

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)