Željko Maršić Zenga: Milorad Pupovac štiti velikosrpski četnički pokret.

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Dnevnik provođenja velikosrpske politike u Hrvatskoj, 24. siječnja 2019.

 

Milorad Pupovac štiti velikosrpski četnički pokret.

 

Zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Milorad Pupovac tvrdi da se četnička kokarda u Hrvatskoj ne može zabraniti

“Ne postoji zakonska praksa… ne postoji zakonski okvir po kojem bi kokarda koju nose sljedbenici četničkog pokreta bila sankcionirana u našoj zemlji – ne postoji”, izjavio je Milorad Pupovac na Odboru za ustav poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora, u prosincu 2016. 

Četnički pokret u Hrvatskoj razvijan je već u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Prvi službeni znakovi bilježe 1927.,  kao godinu osnivanja četničkog pokreta u Zagrebu. Pripadnici  ovog velikosrpskog a potom nacističkog i fašističkog pokreta vrše višedesetljetni monstruozan teror diljem Hrvatske.  Njihova zlodjela i teror  su nedvojbeni  uzrok masovne hrvatske podrške ustroju NDH. Tijekom 1943., 1944., i 1945.,  na Titov poziv, masovno prelaze u redove partizanskih (komunističkih)  postrojbi NOVJ.

Zanimljivo je primjetiti kako inače glasni novinari  iako upoznati s ovom problematikom, nikada ne sučeljavaju Milorada Pupovca s nadasve zanimljivim pitanjima vezanim uz ovu vrlo aktualnu temu .

SOA RH je izvješćem iz 2016. naglasila: ” I dalje su aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u RH te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskih ideoloških polazišta. Ono što zabrinjava jest da je iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma na području RH sve više zamjećivano i među mlađom populacijom. ….

 

 

 

Željko Maršić Zenga/Hrvatsko nebo

Odgovori