Federaciji BiH od 1. veljače prijeti kolaps

0

Federacija BiH mogla bi se naći u financijskom kolapsu ukoliko do 31. siječnja ne dobije proračun za ovu godinu.

 

Naime, ukoliko se do tog datuma ne nađe rješenje vjerojatno skoro 500.000 umirovljenika neće dobiti svoje mirovine, a proračunski korisnici plaće.

Iz Ureda Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, “Nezavisnim novinama” su potvrdili da neusvajanje financijskog plana Fonda MIO dovodi u pitanje isplatu mirovina i da će do toga doći ne bude li sjednice Doma naroda FBiH na kojoj će biti usvojen proračun.

Aner Žuljević, delegat starog saziva Doma naroda FBiH, rekao je za banjalučkom listu da se Federaciji događa “scenarij Mostar”, ali u gorem i kompliciranijem obliku, jer neće biti mirovina, plaća proračunskim korisnicima, ali ni financiranja grada Mostara.

“Ovdje situaciju može riješiti jedino visoki predstavnik, koji može donijeti proračun, s obzirom na to da se novi saziv Doma naroda FBiH ne može čekati jer tri županijske skupštine još nisu dostavile imena delegata”, kazao je Žuljević.

Ismet Osmanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH, kaže da Vlada FBiH nema zakonski osnov da isplati ni mirovine, a ni plaće proračunskim korisnicima dok oba parlamenta ne potvrde proračun.

“Postoji rješenje, mislim da izjava, pismo koje su uputili OHR i još neke međunarodne organizacije, treba biti dopunjeno kako bi bio riješen ovaj problem. Ili neka visoki predstavnik donese odluku o proračunu, jer za to ima mogućnost s obzirom na to da je Zastupnički dom FBiH usvojio proračun, ili neka dozvoli da se sastane stari saziv Doma naroda FBiH i neka donesu odluku o privremenom financiranju”, kazao je Osmanović i dodao da, ukoliko se ništa od toga ne dogodi, da će FBiH biti u velikom financijskom problemu.

Marinko Čavara (HDZ BiH), predsjednik Federacije BiH i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ponovio je da bi bilo najbolje da se što prije formira Dom naroda FBiH i da se konačno usvoji proračun. On nije imao komentar na trenutnu financijsku situaciju u Federaciji BiH.

Mirsad Isaković, profesor i financijski stručnjak, ističe da je Vlada FBiH pogriješila što nije utvrdila proračun ili odluku o privremenom financiranju do kraja prošle godine. Naglašava da je druga kobna greška premijera Federacije BiH i Vlade bila to što su nedostajuća sredstva za mirovine povlačili iz trezora FBiH, a nisu koristili izvanproračunska sredstva.

“Sad im se to obilo o glavu i ne znam kako će to rješiti. Nisam pravni stručnjak i ne znam bi li takva odluka bila u skladu s Ustavom, ali Vlada problem može riješiti jedino ako donese odluku da isplati mirovine, pa da nakon donošenja proračuna vrati novac”, kazao je Isaković.

Jasenko Tufegdžić, zamjenik predsjedavajućeg starog saziva Doma naroda FBiH, jučer je za “Nezavisne” kratko rekao da nema nikakvu informaciju niti naznaku kada bi se mogla biti održana sjednica ovog doma.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara