VIDEO/ DODIK: Hrvati se osjećaju poniženi i izigrani, podržat ćemo izmjene Izbornog zakona

Vrijeme:4 min, 38 sec

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je kako vjeruje da europski put okuplja sve političke opcije u Bosni i Hercegovini, dok su različiti pogledi o onome šta se dogodilo kroz povjest, o NATO te centralizaciji Bosne i Hercegovine.

 

Dodik je to rekao u programu Al Jazeere Balkans. Također je kazao da se izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ujetuje putem ka NATO, što, prema njegovom mišljenju, nije toliko bitno kao članstvo u Europskoj uniji.

“Ja vjerujem da je važniji EU put i da bi funkcioniranje institucija BiH trebao biti u većem interesu od NATO kod onih koji se zalažu za BiH”, rekao je Dodik.

“Ono što je činjenica jeste da je SNSD Savez nezavisnih socijaldemokrata formirao vlast u Republici Srpskoj zajedno sa svojim partnerima, to smo uradili brzo i efikasno. Mi smo imali vjeru u to da možemo Vijeće ministara BiH formirati do Nove godine”, rekao je.

“Trebamo ostati vojno neutralni”

Također je kazao da su neke zemlje, kao što je Švedska, odbile biti u NATO-u te ne vidi razloga da se toliko to potencira u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva rekao je u Beogradu, na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prošlog tjedna, da Bošnjaci uvjetuju formiranje vlasti NATO-om i da on neće na to pristati.

S druge strane, američki državni tajnik Mike Pompeo nedavno je uputio pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine o usvajanju Nacionalnog godišnjeg plana za prijam u NATO.

Pompeo u tom pismu navodi i da Srbija ima viši razine odnosa s NATO nego Bosna i Hercegovina.

“Svi čitamo kako se Donald Trump zalaže da napusti NATO, a ovdje kod nas se tu radi pitanje života i smrti, tako da bolje da sačekamo s tim”, rekao je Dodik.

“Ja da sam ruski čovjek, ja bih se zalagao za vojni savez s Rusijom, ali ja mislim da trebamo ostati vojno neutralni”, kaže Dodik.

“Ne vidim ništa loše u tome da imamo odnose i s Turskom, to je moćna zemlja, ovdje se ne može sve svesti na to čiji je tko čovjek”, dodao je Dodik.

“U Bruxelles nosimo malo što”

Početkom idućeg tjedna tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine idu u Bruxelles.

Dodik je rekao da u Bruxelles “nosimo malo šta, nažalost, nismo završili upitnik Europske komisije, i to je loše, nismo formirali vlast, nismo proveli reformsku agendu, imamo zastoj s Međunarodnim monetarnim fondom, nije formirana ni vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, u nekim županijama to nije učinjeno…”

“Zato nam treba efikasano Vijeće ministara, da bude mjesto provođenja mehanizma koordinacije, razgovarat ćemo i o regionalnoj suradnji u Bruxellesu, moja politika je veći stupanj regionalne suradnje, kao i druga dva člana Predsjedništva. Pozvali smo sve predsjednike iz regije u posjetu BiH i, što se tiče europskog puta, usvojili smo izjavu, čime smo naznačili da novi saziv Predsjedništva želi da radi na europskim integracijama.”

Na pitanje je li svjestan posljedica izjave “da je Drina čaša vode, ja bih je popio”, kako je rekao u jednom intervjuu, te da mnogi smatraju kako svaka promjena granica vodi regiju u sukob, Dodik je kazao da u “BiH nijedna strana nema potencijala za sukob”.

“RS nije protiv toga da bude u BiH, ona je protiv miješanja stranaca koji ruše Daytonski sporazum. Protiv ustavne BiH nismo, mi se zalažemo za to”, kazao je.

“Hrvati se osjećaju poniženi i izigrani”

O tome da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početkom mjeseca u Beogradu organizirao skup političkih predstavnika Srba iz regije Dodik je rekao da ne vidi u čemu je problem.

“I hrvatski državnici razgovaraju s predstavnicima hrvatskog naroda u BiH, i vaši ljudi često putuju u Tursku i tamo se nalaze s njihovim državnicima. Ja volim Beograd, to je nesumnjivo, i iskoristim svaku priliku da odem, ali ja tamo ne idem da ikoga omalovažavam. Vučić vodi stabilnu regionalnu politiku, trebamo se okrenuti pruženoj ruci koja postoji u Beogradu”, smatra Dodik.

Dodik je također rekao da je situacija u BiH s onim što su uradile Makedonija i Grčka okončanjem spora o imenu “neusporediva”.

Osvrnuo se i na Izborni zakon Bosne i Hercegovine i rekao da će SNSD podržati ono što predloži Hrvatska demokratska zajednica BiH, jer se “Hrvati osjećaju izigrani i poniženi”.

“Nemoguće je da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda”, izričit je bio Dodik.

“Žao mi je obitelji Dragičević”

Govoreći o prosvjedima grupe “Pravda za Davida” u Banjaluci, Dodik je kazao da nije bilo pretjerane upotrebe sile tijekom prosvjeda povodom ubojstva mladića Davida Dragičevića.

“Bila je pretjerna upotreba sile kada nas je NATO bombardirao, i prema policajcu, i to su jedine slike nasilja. Pitam se što bi bilo u Americi da je netko presjekao traku gdje piše ‘Policija, ne ulazi’. Mi ćemo ojačati poziciju policije, mislim da je krajanje vrijeme da policiji damo ovlaštenje da djeluje kada se narušava javni red i mir. Svi ti skupovi mjesecima nisu bili prijavljeni.”

“Ja sam za to da se što prije razriješi taj slučaj i da je politizacija bila nepotrebna i da ta politička zloupotreba mirnih prosvjeda građana nije doprinijela pronalasku istine. Tu je tužiteljstvo nadležno i apeliram da tužiteljstvo te stvari stavi na dnevni red. Žao mi je što se sve to dogodilo, žao mi je i obitelji Dragičević, ali u svakom slučaju kontekst je takav da je taj događaj snažno ispolitiziran i da nije bilo strpljenja da se sačeka rad Tužiteljstva u Banjaluci. Koliko znam, razgovara se da se taj predmet prenese na Tužiteljstvo BiH, ja ne vjerujem, naravno Tužiteljstvu BiH, ali vjerujem da na bazi onoga što je do sad prikupljeno taj slučaj može da se završi”, zaključio je Dodik.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori