PRIOPĆENJE SDA traži Bošnjaka za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

 

Tražimo da Visoko sudsko i tužiteljsto vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta iz reda Bošnjaka koja nije pod utjecajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka, navodi se u priopćenju ove stranke.

 

SDA zahtijeva da se prilikom imenovanja glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) ispravi nacionalni debalans koji je, kako tvrde, trenutno prisutan na čelnim funkcijama u pravosudnim institucijama BiH.

“Tražimo da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće imenuje osobu visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta iz reda Bošnjaka koja nije pod utjecajem politike i koja će se znati suprotstaviti bilo kojoj vrsti pritisaka”, navodi se u priopćenju ove stranke.

“Ne možemo prihvatiti činjenicu da se na čelne funkcije u pravosudnim institucijama u mandatu trenutnog VSTV-a u pravilu imenuju nebošnjaci. Osim što je time ugrožen nacionalni balans koji je ustavna i zakonska obaveza, svojevrsnim etničkim čišćenjem Bošnjaka s čelnih funkcija dovodeno je u pitanje i povjerenje u kompletan pravosudni sustav. S pravom postavljamo pitanje uklanjaju li se Bošnjaci s čelnih pozicija u pravosuđu kako bi se mogla realizirati kampanja u kojoj se po svaku cijenu na optuženičke klupe dovode visoki oficiri i vojnici Armije RBiH, i na takav način pokušava napraviti vještački etnički balans u procesuiranju ratnih zločina? Pri tome se izbjegava podizanje optužnica i procesuiranje oficira oružanih formacija koje su vršile agresiju na BiH, iako su zločini koje su počinili bili sustavni, organizirani i masovni. Također smo svjedoci da se pravosuđe, koje je pod očeglednim utjecajem određenih političkih krugova, izbjegava uhvatiti u koštac s teškim djelima korupcije, ali i s kaznenim djelima koja se odnose na direktne i javne nasrtaje na ustavni sustav BiH. SDA će se svim dozvoljenim sredstvima suprotstaviti takvoj nedopustivoj praksi i poduzet će sve korake koji budu neophodni da se ona dokine – navodi se u priopćenju SDA.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)