BARBARIĆ ZA HMS: Promjena Daytona moguća tek u podmakloj fazi pristupanja EU

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

Erdoganova stvarna percepcija ili perspektiva BiH ostaje skrivena. Nema nikakve sumnje da će se službena Ankara u svim ključnim poteškoćama i političkim prijeporima simbolički svrstati i poduprijeti većinski bošnjački stav prema navedenim pitanjima, rekao je dr. Dražen Barbarić, politolog i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis stav turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da treba revidirati Daytonski mirovni sporazum jer nije donio rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine.

 

Barbarić smatra da se Erdogan u svojim izjavama koje su upućene svekolikoj bosanskohercegovačkoj javnosti, a ne isključivo bošnjačkoj, uvijek zadržava na razini diplomatskoga vokabulara te odveć otrcanih fraza i političkih floskula.

Teza dr.Barbarića se uklapa u Erdoganovo zalaganje za BiH koja će biti zemlja triju  ravnopravnih naroda, a s druge strane  u  izboru Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima ne vidi ništa sporno time mu dajući legitimitet.

“Njegova stvarna percepcija ili perspektiva BiH ostaje skrivena. Nema nikakve sumnje da će se službena Ankara u svim ključnim poteškoćama i političkim prijeporima simbolički svrstati i poduprijeti većinski bošnjački stav prema navedenim pitanjima. Ukoliko interes bošnjačkoga korpusa nije ugrožen ili ukoliko se njihova politička volja institucionalno ostvaruje, Erdogan nema nikakve potrebe izlaziti iz komfora diplomatskih formulacija, pa samim time izbor Željka Komšića mu ne može predstavljati politički problem”, rekao je Barbarić.

Zamoljen da komentira Erdoganovu inicijativu za reviziju Daytonskog mirovnog sporazuma Barbarić kaže da je suštinska promjena “Daytona” moguća u prijelomnom trenutku u kojem će politički akteri biti “prisiljeni” na ozbiljan dijalog i međusobne kompromise zbog zajedničkoga cilja ili barem očuvanja bh državnosti.

“Ne vidim takvu mogućnost u ponavljanju međunarodne konferencije, simulirajući daytonski kontekst, već isključivo u poodmakloj fazi pristupanja Europskoj uniji. Tek tada bi politika uvjetovanja, pod pretpostavkom da ostale “velike sile” ne sprječavaju ulazak BiH u EU, može rezultirati restrukturiranjem političkoga sustava, a samim time i promjenom ustava”, rekao je Barbarić za HMS.

Podsjećamo, turski predsjednik Erdogan na zajedničkoj press konferenciji s predsjednicom Hrvatske Grabar-Kitarović izjavio je da Turska poštuje  izbornu volju građana BiH i naglasio  značaj zajedništva svih naroda u BiH.  Stava je da Daytonski sporazum  obvezno treba revidirati. “Vrlo je jasno da Daytonski sporazum u dosadašnjem razdoblju nije donio rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine”, zaključio je Erdogan.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)