ZAGREB: Most opet optužio Pejčinović Burić da krši odluku Vlade RH o praćenju pregovora Srbije s EU

Vrijeme:2 min, 30 sec

 

 

 

Većina nezavisnih novina ponovno je u petak optužila ministricu vanjskih poslova i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić o kršenju vladine odluke o praćenju provedbe mjerila 23. i 24. poglavlja pregovora o pristupanju EU sa Srbijom koja nisu ispunila mjerila nakon što je odbila optužbe za izručenje i favoriziranje interesa Srbije politički tajnik Najviše Nikole Nikole Grmoje na zasjedanju Hrvatskog sabora.

“Većina nezavisnih lista reagira na netočne izjave ministra Pejčinovića Burića na današnjoj konferenciji za novinare i upozorava da Pejčinović Burić još nije odgovorio na pitanje zašto krši aktualnu odluku vlade o praćenju provedbe kriterija iz poglavlja 23 i 24 pregovora o pristupanju EU sa Srbijom “Rekao je priopćenje Mosta.”

Pejčinović Burić je na izvanrednoj konferenciji za novinare kazala da je tadašnja tehnička vlada u kojoj je sudjelovao Most u 2016. formirana od strane Komisije za praćenje provedbe tranzicijskih mjera u poglavljima 23. i 24. pregovora o pristupanju Srbije EU, te da je ministar pravosuđa Moste Ante Sprlje, praćenje provedbe poglavlja 23 tada nije blokiralo otvaranje ovog poglavlja koliko je mogao.

Istaknula je kako Hrvatska “blisko i sustavno prati proces ispunjavanja svih obveza Republike Srbije” i podsjetio da je poglavlje 23 pravosuđa i temeljnih prava i poglavlje 24 o pravosuđu, slobodi i sigurnosti “ključno za sveukupni napredak Srbije u procesu pridruživanja”.

»Ključno pitanje je zašto se ne sastaje Povjerenstvo koje treba sustavno pratiti provedbu mjerila iz poglavlja 23 i 24? Činjenica je da Srbija ne surađuje, a to su potvrdili i ministar Bošnjaković i pomoćnik ministra branitelja Sučić«, izjavio je Grmoja, navodi Mostovo priopćenje.

Grmoja je na saborskoj sjednici rekao kako je »Srbija otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila, iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23 o pristupanju EU«.

U vezi s tvrdnjom da je Most mogao zaustaviti otvaranje poglavlja 23 i 24 Grmoje, u priopćenju u Mostaru navedeno je da je Ministarstvo Šprljine dalo konkretan prijedlog za dopunu Zajedničkog stajališta EU o poglavlju 23 i ukazao na problem Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih tijela u ratu. zločine, ali nikada nisu dobili povratnu informaciju o mogućem prihvaćanju ili neprihvaćanju od strane EK, ili Ministarstvo pravosuđa nikada nije dobilo uvid u konačni tekst Zajedničkog stajališta EU o poglavljima 23. i 24. pregovora s Republikom Srbijom.

Grmoja je prema priopćenju rekao kako je sastancima Povjerenstva za praćenje provedbe »predsjedao je stranački kolega ministrice Pejčinović Burić i njen prethodnik Miro Kovač, dakle, može se njemu obratiti pitanjem zašto je otvorio poglavlja« te dodao da je MVEP, zadužen za otvaranje poglavlja, cijelo vrijeme pod kontrolom HDZ-a.

“Crna Gora plaća naknadu, a što se tiče Srbije, vlada još nije organizirala čak ni prikupljanje iskaza svih zatvorenika. Glavni državni odvjetnik i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske nisu slučajno imenovani stalnim članovima Povjerenstva, što ministar nastavlja odbijati sazivati. Vlada ne može proizvoljno raspravljati o pitanjima bez uključenih institucija na bilateralnim razgovorima. Takva situacija odgovara Srbiji, ali ne i hrvatskim žrtvama “, zaključio je Grmoja.

 

 

 

hms.ba/http://hms.ba/ Hrvatsko nebo

Odgovori