DODIK: Komšićevo uvjetovanje Bosnu i Hercegovinu može odvesti u disoluciju

Vrijeme:4 min, 18 sec

 

 

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako je još jedan bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić trebao poštovati zakon o imenovanju kandidata za predsjednika Vijeća ministara, što nije učinjeno mjesec dana.

 

Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH mora imenovati kandidata za sastav Vijeća ministara u roku od 15 dana od formiranja Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH, ali se to nije dogodilo, iako je, kako on ističe, predložio, kao što Komšić zna.

Dodik je u svojoj izjavi Srni rekao da je predmet opstrukcije “kriviti nekoga za takve stvari, ali da se ništa ne miješa, nego radi i održava četiri sastanka Predsjedništva, na kojima je sve bilo na dnevnom redu”.

On je naveo da je, kada je bilo potrebno staviti na dnevni red ono što je obveza Predsjedništva i njega kao predsjedavajućeg, druga dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH izbjegla i rekla da to treba ostaviti za kasnije.

Prema njegovim riječima, pričati o tome tko treba poštovati zakone, u najmanju ruku je malo licemjerno, pa taman to “dolazilo i od samog Komšića”.

“Iz svega ovoga, oni prave crtiće kao nešto važno za nas na razini BiH, što je za nas važno iz položaja Republike Srpske i oni moraju znati da će njihova opstrukcija naštetiti Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Dodik je istaknuo da je očigledno da “neki stavovi u vezi s NATO-om, koji su doneseni ranije, a na koje se pozivaju, nisu bili dovoljni, jer ne bi tražili da se o tome ponovo odlučuje i ne bi sada vršili pritisak i uvjetovali formiranje tijela na razini BiH”.

On je rekao da ocekivanje potrebe za pristupanjem sveobuhvatnom sporazumu mogu biti i ocekivanja pojedinaca, te da SNSD, ciji predsjednik ne namjerava sklopiti bilo kakav kolektivni ugovor.

“Mi možemo samo prihvatiti dogovor o tehničkoj podjeli resora s jasnim naznakama da europski put može biti mjesto okupljanja, da ostaju otvorena pitanja koja nisu i nemaju suglasnost svih i da ne trebalo potencirati njihova nametanja”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, mogli bi se dogovoriti o nekim ekonomskim pitanjima, ali nemogućnost da se izaberu tijela na razini BiH najbolje govori o tome tko želi nešto uraditi.

On je napomenuo da je Republika Srpska na izborima dala povjerenje određenim političkim opcijama da je zastupaju na razini BiH, te da razumije da im možda smeta ili im se ne sviđa koga je narod izabrao.

“Činjenica je da je ono što je izabrano i što čini strukturu iz Republike Srpske izabrano od strane naroda na izborima, a to je izravno. Nitko to ne može promijeniti, a nema ni jedne arogancije u Sarajevu, pogotovo ne u Komšiću ”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio kako “Srbi u BiH nikome ne duguju i da Bošnjacima ništa ne duguju”.

“U političkom smislu mi smo koncipirali naš politički odraz koji se zove Republika Srpska i taj odraz mi predstavljamo. Ja predstavljam Republiku Srpsku i oni koji su izabrani da rade u zajedničkim tijelima predstavljaju Republiku Srpsku na najbolji mogući način, u skladu s onim što jeste naša politika”, objasnio je Dodik.

On je kazao da se politika Komšića ili bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koju ne voli, smatra legitimnom i da ne treba očekivati ​​da samo zbog svog pozicioniranja treba napraviti neke promjene.

Dodik je rekao da Republika Srpska učinkovito obavlja svoj dio posla, provodeći izborne rezultate, dok to nije učinjeno na razini Federacije BiH, značajnog broja županija i zajedničke razine BiH.

“Ako se nađemo, pa čak i na razini predsjedništva, tu imamo jasne politike. Naša politika ostaje nepromijenjena. U tom pogledu, ne mislim da oni pomažu takvim stavovima oko nametanja, “rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da u BiH ne može postojati  nikakav “hegemon”, a pokušaj da ga “dvojac napravi neće proći, jer oni prave najveću štetu BiH”.

“Mi ćemo još sačekati. Ali postoji vrijeme kada ćemo morati da jasno kazati da je ono što se radi na nivou BiH šteta za Republiku Srpsku i da će Republika Srpska početi donositi neke svoje odluke. Možda im se tek te odluke neće dopasti, ali mi nemamo namjeru trpjeti štetu”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, skrivanje iza nekih i moraliziranje neće pomoći BiH jer ona treba dobiti svoja legitimno izabrana tijela od političkih predstavnika koji su izabrani na izborima ili će pokazati dodatnu nesposobnost i definitivnu podjelu političkog sustava, a onda, vjerojatno, i samu disoluciju njenog postojanja.

“Neka se vidi tko to na kraju brani. Mi želimo ući  u ta tijela. Naravno da ćemo tamo nastaviti s našim stavovima”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio kako je Komšić stranac i ne može lagati predsjedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu i reći mu da u BiH ima još nešto, te je naglasio kako će reći drugima.

Također je kazao da je ministar vanjskih poslova Vijeća ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak mogao primijetiti da je na sastanku s Putinom pored zastave BiH postojala i zastava Republike Srpske, koja, kako je rekao, “vjerojatno nije navikao vidjeti, vidi i sada. ”

“Kao član Predsjedništva BiH ne smatram da zastava BiH ne treba biti tu, ali pored nje treba stajati  i zastava Republike Srpske i svuda gdje budem mogao tako će i biti”, poručio je Dodik.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/ Hrvatsko nebo

Odgovori