U Bosni i Hercegovini ne žive Turci

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

 

 

Zar je doista kompletna europska i hrvatska politička javnost slijepa i neuka kad je riječ o Bošnjacima tj. muslimanima u BiH, pa se po mišljenje o budućnosti BiH ide u Istambul kod Tayyipa Erdogana?

 

On kao turski suveren u skladu s turskim ustavom vlada Turskom; nije nikakav vjerski muslimanski poglavar i njegova veza s Bosnom i Hercegovinom je nažalost opterećena lošim povijesnim pamćenjem na „turska vremena“, i zato kad je o političkom ustoju BiH riječ predsjednik Turske nema baš nikakvo pravo glasa ili arbitriranja.

I da je Erdogan vjerski poglavar, bila bi ista situacija; u Bosni i Hercegovini nisu u sukobu vjere nego entiteti, tj dva naroda i jedna vjerospovjest: Hrvati, Srbi i islamizirani Hrvati i Srbi koji sebe zovu Bošnjacima?

Daytonski sporazum govori o ustavu triju naroda: Hrvata, Srba i Bošnjaka – međutim Bošnjaci nisu Turci niti turska dijaspora. Turci su u BiH u obećanjima, dakle ne postoje Erdoganove vlasti u BiH, ni državne ni vjerske, pa se postavlja pitanje tko se brani i čije interese Erdogan podržava u BiH, propale turske imperije, jer su s Bošnjacima Turci samo braća po vjeri, ali oni su svi muslimani, zašto onda Erdogan i tko mu je dao takve moći? Zašto postoji takva uloga, na primjer, egipatski predsjednik ili kralj Saudijske Arabije, ali postoje li u toj zemlji temeljna islamska svetišta?

Erdogan je, primjerice, vjerski vođa islama, a njegov sugovornik o zaštiti prava drugih religija u BiH bio bi papa kao katolički vođa i najučinkovitiji među pravoslavnim kršćanima, na primjer, carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej. Međutim, Erdogan nije vjerski vođa, a ako se to smatra, Turska je prikrivena od sultanata i kalifata, a ne od strane Republike Turske, jer bilježi turski ustav. Zbog toga Tayyip Erdogan nema pravo pristupa BiH bilo da se radi o vanjskoj politici ili o unutarnjoj strukturi. On nema nikakvu vlast u toj zemlji gdje je, prema Daytonskom sporazumu, visoki predstavnik još uvijek posljednji.

To je toliko jasno i jednostavno da je apsurdno bilo kakvo pripuštanje Erdogana Bosni i Hercegovini, a odlazak Kolinde Grabar Kitarović na Bosfor je beskorisno ponižavanje Europe i Hrvatske.

Europska unija može zaboraviti na “turska vremena”, to je bilo davno i nije ih “zasjenilo”, ali Hrvatska je nestala braneći istu Europu od turske agresije. Povijesna epizoda Otomanskog carstva u jugoistočnoj Europi i šire obilježena je tragedijom za sve narode s kojima je carstvo došlo u kontakt. Ti se narodi do danas nisu oporavili od turskog “zuluma”, a još uvijek postoji kolektivno sjećanje na crne dane osmanskog osvajanja.

Turska agresija na Europu i stoljetna turska okupacija nisu pali u povijesni zaborav. Turska Europi nije donijela ništa dobra i svako uplitanje turskog Predsjednika u BiH samo je priziv zlih vremena i podgrijavanje imperijalističke politike Turske u Europi.

 

 

 

F. Perić/HRsvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori