MERDŽO: Krajnje je vrijeme da OHR napusti našu zemlju

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

 

Političko Sarajevo protivi se izmjeni Izbornog zakona jer im sadašnji modalitet omogućuje da drugima biraju političke predstavnike, poručio je glavni tajnik HNS-a Josip Merdžo gostujući na Našoj tv.

Govoreći o naputku Središnjeg izbornog povjerenstva o načinu popune federalnog Doma naroda, Merdžo je istaknuo kako SIP nema nadležnost donositi takve odluke.

“To je isključivo pitanje Izbornog zakona, odnosno Parlamenta BiH gdje se izmjene i dopune Izbornog zakona trebaju usvojiti sukladno odluci Ustavnog suda. Samo tjedan ili dva nakon odluke SIP-a sarajevske stranke su pohitale dostaviti popis izaslanika i kandidata za Dom naroda, iako su prvotno podignuli halabuku oko odluke SIP-a. Neki su čak najavljivali kako će blokirati sve procese uspostave vlasti zbog odluke da se koristi popis iz 2013., a ne onaj iz 1991. godine”, kazao je glavni tajnik HNS-a Josip Merdžo.

Odluka SIP-a također predviđa da se iz svake županije bira najmanje po jedan predstavnik svakog naroda, što je suprotno odluci Ustavnog suda u predmetu Ljubić.

“Suština je takva da je Ustav BiH posljedica mirovnog sporazuma kojim su zaključeni ratni sukobi i da su ga potpisale tri političke i vojne komponente sa vrlo jasnim odrednicama komu tko pripada. I onaj tko je tada stavio da Predsjedništvo čine tri člana – Hrvat, Bošnjak i Srbin, onda je vrlo jasno da taj Hrvat, Srbin i Bošnjak predstavlja nekoga u tom Predsjedništvu. Pa onda zamislite kada dođe do pitanja potezanja veta. Ustav kaže da se član Predsjedništva u tom slučaju obraća Klubu tog naroda kome i sam pripada. E sad zamislite da tamo sjedi netko tko se izjasnio kao Hrvat, ali da ga je izabrao netko drugi. Onda je sasvim jasno da u tom slučaju taj izaslanik ne predstavlja one za koje se izjasnio”, istaknuo je Merdžo.

Merdžo poručuje kako se pod krinkom tzv. građanskih stranaka vodi jedan velikobošnjački koncept.

“Temeljem Ustava i onoga što u njemu stoji, taj koncept neće nikada zaživjeti. Temeljna postavka Ustava su tri konstitutivna naroda. BiH na tome počiva i to je čini državom kao takvom. Grdno se varaju svi oni koji misle to mijenjati”, poručuje Merdžo.

Na pitanje kako komentira izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je rekao kako treba sastaviti katalog prava Hrvata u BiH, Merdžo je poručio kako je krajnje vrijeme da OHR napusti našu zemlju. Dok se to ne dogodi BiH neće biti suverena niti će u punom kapacitetu ući u proces europskih integracija, istaknuo je Merdržo.

“Ustavni sud i u slučaju Mostara i u slučaju Doma naroda, neustavnim je proglasio upravo one odredbe koje su nametnute od strane OHR-a. I onda se postavlja pitanje kako je moguće da je jedna takva međunarodna institucija mogla donijeti pravne norme i odredbe koje nisu u skladu s međunarodnim poveljama”, ističe Merdžo.

Kada je riječ o djelovanju Hrvatskog Narodnog Sabora, Merdžo ističe kako se može slobodno reći da nema ozbiljne hrvatske politike izvan HNS-a.

“Način na koji se provode izbori i na koji određene političke opcije manipuliraju i uzurpiraju pravo legitimnog izbora hrvatskih predstavnika, prisilio je hrvatske političke stranke da se čvršće ujedine i okupe u koaliciju unutar HNS-a radi što boljih izbornih rezultata”, kazao je Merdžo.

 

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori