HDZ BiH i HDZ 1990 potpisali sporazum o suradnji

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

 

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, na kojemu je potpisan sporazum o suradnji dvije stranke.

 

Na sastanku izaslanstva predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović potpisali su sporazum o suradnji kako bi postigli politički pristanak za zaštitu interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, posebno u procesu ustavnih promjena u kojima će hrvatski narod osigurati njihovu punu jednakost i suverenitet druga dva naroda i svi građani na cijelom teritoriju BiH, što će rezultirati održivom, demokratskom i europskom BiH, članicom EU i NATO saveza.

Sporazum se temelji na načelima jednakopravnosti, suradnji i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao i za BiH u cjelini sa legitimnim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizlaze iz rezultata Općih izbora 2018. godine.

Polazeći od istih programskih obveza, stranke sporazuma pristaju u potpunosti sudjelovati u procesu ustavnih promjena, izmjenama Izbornog zakona, provedbi odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, te uskladiti svoja stajališta o svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosna i Hercegovina.

Također, stranke se obvezuju donositi Odluke u zakonodavnoj vlasti u skladu s ovim sporazumom, te ostvarivati zajedničke programske ciljeve.

Temeljem rezultata Općih izbora 2018. godine, HDZ BiH i HDZ 1990 obvezale su se se na međusobnu suradnju, a sve u cilju ostvarivanja pune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka Bosne i Hercegovine.

 

hdzbih.org/ http://hdzbih.org/ Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)