GENERAL NAKIĆ: Sve postrojbe ZP HVO Vitez sudjelovale su u deblokadi Bihaća, a u znak zahvalnosti danas Hrvatima biraju predstavnike

Vrijeme:3 min, 58 sec

 

 

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije danas je u Kiseljaku u vojarni “Mato Lučić Maturica” obilježena 25. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi”. Spomenuta vojarna teško da pamti veći odziv posjetitelja iz cijele BiH ali i šire usprkos lošim vremenskim prilikama. Ono što posebno veseli je da su današnjoj obljetnici nazočili i pripadnici Jastrebova koji već dugo žive izvan BiH i rijetko dolaze na slična okupljanja, javlja Dnevnik.ba.

 

Središnji dio obilježavanja bila je svečana akademija koju je uveličao vojni orkestar a koja je započela himnom Bosne i Hercegovine te odavanjem počasti svim poginulim i umrlim pripadnicima ove Brigade kao i svim žrtvama Domovinskog rata.

Posebno emotivan bio je govor generala Ilije Nakića koji je pozvao sve pripadnike Brigade da se ohrabre kao u najtežim vremenima te da hodaju uzdignuta čela jer hrvatski narod i u ovakvoj BiH zaslužuje svoj prostor, jednakopravnost i konstitutivnost. Podsjetio je na vremena utemeljenja Brigade, kazavši kako je to bilo u najtežem trenutku kada je agresija bila na vrhuncu a hrvatski teritorij u Središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine te da je Brigada uz jedino Božju pomoć uspostavljena zahvaljujući odlučnosti, pameću te hrabrosti vojnika i zapovjednika.

“Hrvatski narod je u tom vremenu najveće agresije smogao snage i prvi stvorio temelje profesionalnim postrojbama što se kasnije pokazalo ispravnim”, kazao je Nakić te spomenuo samo neke od bojišnica gdje su pripadnici ove Brigade sudjelovali u oslobađanju od Usore, Stoca, Kupresa do Sjeverozapadne Bosne.

“Posebno se ponosimo onih 3200 poginulih pripadnika, stotinama ranjenih te skoro 200 000 protjeranih žitelja Središnje Bosne. Sve postrojbe Zbornog područja Vitez dale su svoj doprinos deblokadi Bihaća zajedno sa ostalim hrvatskim snagama. Kao znak zahvalnosti danas hrvatskom narodu u njegovo ime drugi biraju njegove političke predstavnike”, kazao je Nakić te još jednom pozvao na razumijevanje i prestanak ponižavanja hrvatskog naroda koji je kako je kazao, dao puni doprinos obrani i stvaranju Bosne i Hercegovine.

Izravan u svom obraćanju bio je i pukovnik Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke pukovnije OS BiH koji je u ime zapovjedništva i svih pripadnika Brigade zahvalio nazočnima na odzivu te kazao kako bez doprinosa HVO-a ne bi bilo mira na ovim prostorima.

“Zato smo tu danas, da čuvamo identitet ove vojske pogotovo ovdje u Središnjoj Bosni gdje su Hrvati opstali i ostali na svojim ognjištima”, kazao je pukovnik Pažin te kazao kako je ova Postrojba jedna od najslavnijih te da su njene operativne vještine i strategijsko djelovanje predmet izučavanja vojnih ustanova diljem svijeta.

“I brojnost ljudstva i tehnika bili su na strani agresora a hrvatski narod u to doba bez diplomacije, gospodarstva i vojne organiziranosti, a posebice ovdje u Središnjoj Bosni, uspio se obraniti a njegove postrojbe ispuniti najsloženije oblike vojnog djelovanja te izrasti na stupanj razvijenosti takve razine da danas jačaju i diplomatsku moć ali i gospodarski razvoj”, dodao je pukovnik te upozorio kako je upravo zaborav najveći oblik nekulture.

“Stoljećima sanjana sloboda dosanjana je u Domovinskom ratu a sloboda koja se ne njeguje vodi samo u sužanjstvo i ropstvo”, zaključio je svoje obraćanje te pozvao sve one koji imaju utjecaj i moć odlučivanja na prije svega zajedništvo ali i brigu da o svemu izrečenom ostane pisani trag kako u povijesti tako i u školskim programima jer bez toga, ništa se nije ni dogodilo, poručio je.

Kao domaćin obljetnice, bojnik Ilija Miličević zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade OS BiH je čestitao obljetnicu svim pripadnicima ma gdje bili uz opomenu da Jastrebove ne smijemo zaboraviti jer su bili okosnica ZP-a Vitez te jamac opstojnosti hrvatskog naroda, te da njihova žrtva ne smije biti zaboravljena.

Uz svečanu akademiju i sv. Misu, ispred pokojnog Mate Lučića Maturice, zapovjednika vojske, vlada i oružane snage položili su vijence i svijeće na obljetnicu predstavništva brigade i naveli vojnog kapelana don Jaka Pavlovića da moli za sve mrtve.

Svečanoj akademiji su nazočili ministrica obrane BiH Marina Pendeš, vojni biskup, mons.Tomo Vukšić koji je prethodno u kapelici vojarne predvodio i svetu misu uz koncelebraciju brojnih župnika i svećenika iz župa Lepeničke doline. Svečanoj akademiji nazočio je i zamjenik načelnika zajedničkog stožera OS BIH, general bojnik Ivica Jerkić, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BIH brigadni general Tomo Kolenda kao i zapovjednik 4.pješačke brigade OS BIH brigadir Zdravko Rezo. Posebno su pozdravljeni i nazočni zapovjednici 3. gardijske brigade generali Ilija Nakić i Mario Bradara, brigadiri Duško Grubešić i Dragan Vinac kao i umirovljeni generali Stanko Sopta, Vlado Džoić, Miro Grabovac Titan i Dragan Ćurčić. Svečanost su uveličali i bivši ministar obrane Vlado Šoljić, predsjednici krovnih udruga HVO- Nikica Tomić,Dragan Radić i Lazar Martinović, kao i vojni izaslanik Republike Hrvatske u BiH, brigadir Marin Gregorović, kao i brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti svih razina, načelnici općina, svećenici …

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/ Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)