PRIJETI NOVI VELIKI RAT: “Izrael će možda morati napasti Iran”

0

 

 

Izrael će možda morati napasti Iran kako bi zaustavio iransko vojno utvrđivanje u Siriji, zaključak je izvještaja izraelskog Instituta za nacionalnu sigurnost (INSS) u Tel Avivu koji je danas predstavljen u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalimu.

 

To je ujedno scenarij u najgorem slučaju, prenose izraelski mediji.

Institut povezan s Telavivskim sveučilištem razmatrao je čitav niz scenarija u izvještaju po kome je najozbiljnija prijetnja s kojom se suočava Izrael u ovoj godini rat na sjeveru, u koji bi bili umješani Iran, Hezbolah i Sirija.

“Većina frontova s kojima je Izrael suočen su vrlo osjetljivi: Sirija, Liban i pojas Gaze. Na sva tri postoji potencijal za eskalaciju širokog sukoba i općeg rata i to u isto vrijeme”, navodi se u izveštaju u kome su popis prijetnji Izraelu i preporuke kako da se odgovori Iranu, libanskom Hezbolahu i palestinskom Hamasu, prenosi Beta.

Sukob na sjeveru po svoj prilici prelio bi se i na jug i Izrael bi se našao u situaciji da se bori i protiv Hamasa. Na popisu je i iranski nuklearni program.

Situacija u pojasu Gaze je procijenjana kao najmanja pretnja Izraelu, ali se navodi da je hitnije pozabaviti se njom jer bi mogla eskalirati u neposrednoj budućnosti.

U dokumentu se spominje i izmjena politike SAD prema iranskom nuklearnom programu i odluka predsjednika te zemlje Donalda Trumpa da zauzme oštriji stav od svog prethodnika Baracka Obame, ali se dodaje da Wasington nije spreman ući u vojni sukob s Teheranom.

Spominje se također nedavna Trumpova odluka da povuče vojsku iz Sirije kako bi se istaklo da će Izrael možda morati krenuti sam i napasti Iran.

Što se tiče Hamasa, Institut procijenjuje da Izrael mora pripremiti operativni plan kako bi zadao smrtni udarac toj islamskoj ekstremističkoj organizaciji, a bez namjere da ponovo okupira pojas Gaze.

Također se ocijenjuje da u tri rata na toj palestinskoj teritoriji u posljednjem desetljeću vojnom krilu Hamasa nije zadat ozbiljan udarac i da su izgledi za još jedan vojni sukob na jugu s Hamasom “izuzetno visoki”.

Za širi izraelsko-palestinski sukob je navedeno da je to “bio i ostaje fundamentalni problem Izraela u odnosima s njegovim susjedima u regiji i s međunarodnom zajednicom”.

Konstatuje se da je inicijativa Trumpove vlade za takozvani “sporazum stoljeća”, izraelsko-palestinski mirovni plan, odložena i da će jaz između SAD i Palestinaca otežavati obnovu procesa.

Ipak, “SAD i pragmatični sunitski arapski svijet će očekivati potez Izraela da se obnovi poverenje u izraelske dobre namjere”, navodi se u izvještaju.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara