PRAVOMOĆNO OSLOBOĐEN, Zdenko Andabak tuži BiH za oko 50.000 KM

0

 

 

Zdenko Andabak, pravomoćno oslobođen u dva predmeta za zločine počinjene na području Livna, tuži Bosnu i Hercegovinu za oko 50.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog boravka u pritvoru i kućnom pritvoru, zabrane putovanja i narušenog ugleda.

Na pripremnom ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH, Andabakov odvjetnik Esad Fejzagić je naveo da je njegov klijent tužio BiH zbog petomjesečnog boravka u pritvoru, stodnevnog boravka u kućnom pritvoru, trogodišnje zabrane putovanja i što mu je uhićenjem i optuživanjem za ratni zločin narušen ugled, prenosi Fena.

Nađa Hozić iz Pravobraniteljstva BiH kazala je da osporava osnove zahtjeva jer je, po njenoj ocjeni, previsok i paušalno opredijeljen.

Na pripremnom ročištu nije rečeno o kom iznosu se radi, a Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je iznos koji traži Andabak potvrđen iz Pravobraniteljstva BiH.

Tom ročištu nije prisustvovao Andabak, a njegov odvjetnik je Sudu i Pravobraniteljstvu predao materijalne dokaze, među kojima su i dvije oslobađajuće presude, te iznio prijedloge za saslušanje svjedoka i vještaka koje je Sud prihvatio.

Dogovoreno je da će Andabak i njegova supruga svjedočiti o posljedicama koje je uhićenje, optuživanje i pritvaranje imalo po njihovu obitelj, dok će Hajrudin Peljto svjedočiti o statusu i ugledu Andabaka kod kolega i prijatelja, a bit će izvršeno i psihijatrijsko i financijsko vještačenje.

Andabak je u jednom predmetu oslobođen optužbi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, te u nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sistemu zlostavljanja na području Livna.

U odvojenom postupku je pravomoćno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Grborezima kod Livna.

Glavna rasprava u tom predmetu zakazana je za 21. ožujka.

 

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara