GRABAR KITAROVIĆ S ERDOGANOM: Mora se osigurati demokratsko pravo svakog od tri naroda da bira svoje predstavnike

0

 

 

Daytonski sporazum obavezno treba revidirati jer postalo je jasno da u dosadašnjem razdoblju nije uspio donijeti rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, poručio je danas u Ankari predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Erdogan je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s Grabar-Kitarović, koja danas boravi u posjeti Turskoj.

Jedna od tema koja je zanimala novinare jeste i komentar Erdogan u kontekstu izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, na listopadskim izborima, tema u vezi koje je službeni Zagreb iznio svoje nezadovoljstvo i prenio je čak i u Europski parlament.

“Poštujemo izbornu volju građana BiH i želim naglasiti značaj zajedništva svih naroda u ovoj zemlji”, poručio je Erdogan.

Erdogan je dodao kako narodi u BiH jedni druge treba da gledaju očima mira, te kako im njegova zemlja, Turska, u tome pomaže.

Turski predsjednik je govorio i o trilaterali Turska-BiH-Hrvatska i kazao kako će o ovoj trilaterali biti moguće detaljnije govoriti nakon što bude formirana vlast u BiH.

“Daytonski mirovni sporazum obvezno treba revidirati. Vrlo je jasno da Daytonski sporazum u dosadašnjem razdoblju nije donio rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine”, podvukao je Erdogan.

S tim u vezi, Erdogan je naglasio kako je potrebno aktivno uključenje UN-a u vezi s BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno njegove revizije.

Grabar-Kitarović u Turskoj: Stabilna BiH nemoguća bez suradnje Hrvata i Bošnjaka

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas su se sastali u Ankari. Nakon sastanka hrvatska predsjednica istakla je da je suradnja dviju zemalja na visokoj razini, ali da je nastoje produbiti. Govoreći o stanju u BiH, naglasila je da je stabilnost te zemlje bez suradnje Hrvata i Bošnjaka nemoguća te kazala da je Hrvatska zemlja koja je najviše zainteresirana za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grabar-Kitarović je kazala da se bilježi porast u trgovinskoj razmjeni Turske i Hrvatske, ali da se na tom polju može učiniti puno više.

“Odnosi Turske i Hrvatske su bez otvorenih pitanja. Složili smo se kako i dalje trebamo ulagati zajedničke napore u produbljivanje odnosa u svim područjima, posebno gospodarstva i gospodarskih odnosa s ciljem povećanja razmjene i ulaganja. Želimo se što prije približiti ciljanoj razmjeni od milijarde američkih dolara. Isto tako, želimo iskoristiti naše potencijale. Razgovarali smo i o suradnji u energetici i u prometnom povezivanju“, rekla je predsjednica Hrvatske.

Ona je ocijenila da je današnja posjeta Ankari, uz posjet Erdogana Zagrebu 2016. godine, te niz susreta na marginama međunarodnih konferencija potvrda produbljivanja suradnje Hrvatske i Turske.

“Važno je da Hrvatska i Turska zadrže dijalog na najvišoj razini s obzirom na globalnu važnost Turske. Drago mi je što produbljujemo i kulturnu suradnju“, smatra Grabar-Kitarović.

Dva izaslanstva su potpisale program saradnje na području kulture i umjetnosti od 2019. do 2021. godine i protokol suradnje u okviru projekta Islamskog kulturnog centra u Sisku između IZ u Hrvatskoj i Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

“Posebno me veseli činjenica da je u mom izaslanstvu i muftija Aziz efendija Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Islam je nezamjenjivi dio duhovnog i kulturnog mozaika hrvatskog društva“, naglasila je Grabar-Kitarović.

Kazala je i da je s turskim predsjednikom razgovarala o situaciji u Jugoistočnoj Europi i na Bliskom istoku, s posebnim naglaskom na BiH.

“Snažno zagovaram euvropsku perspektivu za sve zemlje eurospkog jugoistoka, kao i euroatlantsku za zemlje koje su naglasile taj cilj. Čvrsto vjerujem kako jedino euroatlantska perspektiva država Jugositočne Europe predstavlja jamstvo trajne stabilnosti i sigurnosti i blagostanja na cijelom području. U vezi s BiH dijelimo želje za njenim što bržim napretkom, a na dobrobit sva tri njena konstitutivna naroda i svih njezinih građana. Stabilnost BiH od strateške je važnosti zbog čega je nužno poticati dijalog, kompromis i suradnju između tri konstitutivna naroda. Nastavit ćemo pružati našu potporu BiH”, rekla je hrvatska predsjednica i nastavila:

“Moram naglasiti kao se, pri tome, mora osigurati demokratsko pravo svakog od tri naroda BiH da izabere svoje legitimne predstavnike. U tom kontekstu, razgovarali smo o nastavku trilateralne suradnje između Hrvatske, Turske i BiH i složili se oko njezine važnosti. Takav sastanak je važno dobro pripremiti na izvršnoj razini vlasti”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je još jednom istakla da BiH u Hrvatskoj ima najvećeg prijatelja i to ne samo kada su u pitanju euroatlantske integracije BiH, nego i unutarnje reforme.

“Kao što znamo, BiH se po svom sadržaju razlikuje od većine drugih europskih država jer je država tri konstitutivna naroda. To je dijelom Ustava BiH ne samo u Daytonskom nego i u prijašnjim ustavima BiH. U međuvremenu su se dogodile puzajuće promjene i odmak od Daytonskog sporazuma koje nisu bile posljedica volje naroda u BiH i njihovih legitimnih predstavnika. Hrvatska će ustrajati na dijalogu unutar BiH, a bez toga se neće naći rješenja. Nama nije cilj ni namjera miješati se u unutarnja pitanja BiH. Nastavit ćemo kao najbliža susjedna država BiH, kao potpisnica Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, kao država koja ima obavezu štiti hrvatski narod izvan njenih granica, štiti prava hrvatskog naroda u BiH, ali ne na uštrb bilo koga. Stabilna BiH je nemoguća bez suradnje između Hrvata i Bošnjaka. Sve strane moraju pokazati fleksibilnost i želju za razgovorom. Stojimo na stavu da se moraju implementirati odluke Ustavnog suda BiH, a kako, to je stvar dogovora između političkih predstavnika naroda i građana kako BiH, tako i Federacije BiH“, jasno je poručila Grabar-Kitarović.

Erdogan je danas uz najviše državničke počasti primio Grabar-Kitarović u kompleksu Predsjedničke palate, gdje su intonirane nacionalne himne Turske i Hrvatske. Grabar-Kitarović je turskim pozdravom “merhaba asker“ pozdravila postrojene počasne gardiste.

Prethodno se u Ankari s hrvatskom predsjednicom sastao Binali Yildirim, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM).

Erdogan će večeras u čast gošće Grabar-Kitarović prirediti i počasnu večeru.

 

 

 

/AA/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara