VIDEO KARAMATIĆ: Sarajevo se kune u BiH, a zdušno radi na formiranju Herceg Bosne i osmostaljenju Republike Srpske

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

 

U sinoćenjem izdanju emisije “1 na 1” banjalučke Alternativne televizije urednik i voditelj Marin Marinković razgovarao je s delegatom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, iz HSS-a BiH, Mariom Karamatićem.

 

“Blokada izbora Vijeća ministara odgovara isključivo političkom Sarajevu. Sarajevo se kune u BiH, međutim zdušno radi na formiranju Hrvatske republike Herceg-Bosne i osamostaljivanju Republike Srpske,” kaže Mario Karamatić, predsjednik HSS BiH.

Karamatić kaže da Bošnjaci u Sarajevu stalno pokušavaju stvoriti neku genezu krize, da se prikažu kao žrtve.

“Pogledajte šta rade u posljednje dvije-tri godine, problematizirali su gradnju Pelješkog mosta, pokretali reviziju tužbe protiv Srbije i, evo i cirkus koji su napravili sa obilježavanjem Dana Republike Srpske. Dakle, oni glume žrtve, ali odnosi u svijetu su se malo promijenili i ta priča im prolazi sve manje i manje,” rekao je Karamatić.

On ističe da blokata formiranja vlasti u BiH može potrajti u nedogled, jer jednostavno nema zakonske osnove po kojoj bi se popunio Dom naroda, u ovakvom odnosu snaga i sa ovakvim Izbornim zakonom.

“Funkcionalna u Bosni i Hercegovini ostaje Republika Srpska, ostaje Brčko distrikt, i ostaju županije. Federacija BiH ida pomalo prema tome da umre u agoniji, država BiH također. Nakon što to dvoje kokne u agoniji mi ostali trebamo vidjeti što i kako dalje,” rekao je Karamtić.

Osvrnuvši se na izbor Željka Komšića, kao predstavnika Hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH, Karamatić kaže da mu je drago što se to ponovo dogodilo, jer je nakon ovog svima postalo jasno što se događa u BiH.

“Jasno je da Bošnjaci nameću čovjeka koji nema nikakv legitimitet unutar hrvatskog biračkog korpusa za predstavnika tog naroda i to je danas jasno i našim prijateljima u svijetu,” kaže Karamatić.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori