SDA: Šestorka u Županiji Sarajevo pokušava nametnuti fantomski BHS jezik

0

 

 

Županijski odbor SDA reagirao je na jučerašnju izjavu ministrice obrazovanja Sarajevske županije Zinete Bogunić.

Navode da su nakon jučerašnjih izjava ministrice za obrazovanje, znanost i mlade ŽS Zinete Bogunić, predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića i člana Naše stranke Edina Forte u vezi s imenovanjem maternjeg jezika u Sarajevskoj županiji, dužni javnost podsjetiti na neke činjenice.

“Aktualna većina u Županiji Sarajevo predvođena Našom strankom i Narodom i pravdom pokušava u obrazovni sustav, mimo svih znanstvenih i stručnih kriterija, uvesti i mogućnost da jedan učenik izučava sva tri jezika. Znanost kaže da učenik može imati samo jedan maternji jezik, a struka da je to neprovodivo u praksi i da je nemoguće u okviru jednog predmeta učiti tri standarda i tri pravopisa. Da javnost na vrijeme nije prozrela šta joj je stvarna namjera, novoformirana politika bi kao rješenje nametnula fantomski BHS jezik, s ciljem da se postupno iz Sarajeva izgura bosanski”, naveli su u SDA.

Ističu kako vjeruju da iza ovakvih odluka stoji politički i zlonamjerni pokušaj takozvane šestorke ili jednog njenog dijela da se bosanski jezik potisne u drugi plan i da se većini nametne volja manjine.

“SDA poziva trenutne vlastodršce u Županiji Sarajevo da još jednom razmisle prije nego se opet požele poigrati s temeljnim društvenim vrijednostima kao što su tradicija, kultura i, prije svih, jezik”.

U priopćenju se ističe kako se SDA kao politička stranka od svog osnivanja i programski i suštinski zalaže za poštivanje ljudskih prava i slobodu izbora na području cijele Bosne i Hercegovine.

-Odlučno smo se borili protiv svake vrste diskriminacije, a sredine u kojima procese vodi SDA ostale su pluralne u svakom smislu. Zahvaljujući demokratskom kapacitetu Stranke demokratske akcije Sarajevo je bilo i ostalo primjer kako i nakon svega što je preživjelo tijekom agresije i opsade može biti grad po mjeri svakog čovjeka, bez obzira na njegovu etničku, religijsku ili jezičku pripadnost. U Bosni i Hercegovini, zajedno s ostalima, žive tri konstitutivna naroda i postoje tri službena jezika i to bosanski, srpski i hrvatski. U skladu s Ustavom i najvišim demokratskim principima svakom građaninu dužni smo osigurati pravo i mogućnost da izabere onaj koji osjeća svojim”, priopćeno je iz SDA.

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara