KRSTIČEVIĆ: Hrvatska kreće u novi proces nabavke zrakoplova

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

 

 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević primio je u službeni posjet ministra obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka koji je u dvodnevni posjet Hrvatskoj stigao u nedjelju. Krstičević je tom prigodom, obraćajući se novinarima, kazao da će Hrvatska  krenuti u novi proces nabave borbenih aviona  koji će biti najbolji s ciljem da Hrvatska dobija kvalitetan višenamjenski borbeni avion koji nam je potreban.

Potpisan je sporazum o vojnoj suradnji između Poljske i Hrvatske. Nakon susreta dvojica ministara su izašli pred predstavnike medija. Ministar Krstičević ističe da je Poljska važan strateški partner RH, a da potpisani sporazum za cilj ima unapređenje vojne suradnje kako bi se zemlje mogle bolje nositi sa sigurnosnim izazovima na prostoru cijele Europe, javio je HRT.

– Zajednički cilj je jačanje NATO saveza te jačanje EU. Pripadnici Hrvatske vojske nalaze se u Poljskoj od kraja 2017. godine te se ja još jednom zahvaljujem na gostoprimstvu koje Poljska daje hrvatskim vojnicima, izjavio je nakon sastanka s poljskim kolegom ministar obrane Damir Krstičević.

Razgovaralo se i o izobrazbi pripadnika vojske Poljske u Hrvatskoj.

– Prije dva mjeseca smo uspostavili u Zemuniku međunarodno središte za obuku helikopterskih posada. Želimo i da Poljska se priključi tom obučnom NATO središtu u Zemuniku. U tom smislu sam dobio potporu ministra obrane Poljske. Razgovarali smo i vojno-tehničkoj suradnji te u području izobrazbe, odnosno razmjene kadeta i časnike s obje strane. Tu je i ne manje bitna suradnja naših vojnih industrija, dodaje Krstičević.

Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak istaknuo je bliske odnose između dvije zemlje.

– Poljaci vole Hrvatsku i rado dolaze ovdje, a isto tako bih volio pozvati Hrvate da dođu posjetiti našu zemlju. Pozvao sam ministra Krstičevića da dođe u Poljsku posjetiti snage koje se nalaze u našoj zemlji. Imamo puno projekata koje ćemo realizirati u budućnosti, razgovarali smo kako iskoristiti potencijale koje imaju naše dvije zemlje.

Postavljeno je pitanje o propaloj nabavci F-16 zrakoplova od Izraela. Ministar je ponovio da je natječaj bio transparentan i da su se Izraelci na kraju ispričali jer nisu mogli dobiti odobrenje od SAD-a za prodaju zrakoplova.

– SAD kao naš strateški partner od početka naglašavaju da su davale potpunu potporu hrvatskoj akviziciji aviona iz države Izrael. I danas, nakon ovoga sastanka, imamo sjednicu Vijeća za obranu, ujedno je i sjednica Vlade. Zatvorit ćemo taj proces i sa svim ovim znanjem ćemo krenuti u novi proces koji će biti najbolji s ciljem da Hrvatska dobiva kvalitetan višenamjenski borbeni avion koji nam je potreban. Da dobijemo nadzor svog zračnog prostora. Ova Vlada će učiniti sve da se to i dogodi, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)