U UMJERENIM KOLIČINAMA, Znanstvenici: Čokolada efikasnija od sirupa u borbi protiv kašlja

Vrijeme:58 sec

 

 

Nekoliko liječika je potvrdilo teoriju o tome da čokolada više pomaže u otklanjanju problema s disanjem te problema s kašljem. Za The Sun je govorio Alyn Morice, doktor za kardiovaskularne i dišne bolesti, koji je objasnio zašto vjeruje u teoriju s čokoladom.

Kaže kako je proveo istraživanje u kojem je sudjelovalo 163 ljudi koji su osjetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljan nakon što su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao lijeku. Naime, prije nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći ujeicaj na liječenje kašlja nego sirupi.

“Postoje dva razloga zašto čokolada može smanjiti tegobe u grlu. Prva mogućnost jest činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu te se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj”, kaže Morice.

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke živaca koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj, te da se zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori