IZBORI, Pred pregovore o formiranju vlasti na čelo HDZ-a u HBŽ-u imenovan Branko Ivković

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

 

Očekivane promjene na čelu Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Hercegbosanske županije. Na sjednici Županijskog odbora za novog predsjednika te stranačke organizacije izabran je Branko Ivković.

 

Uoči sjednice dosadašnji predsjednik Županijskog odbora Ivica Brešić podnio je ostavku, na čemu je inzistirao Općinski odbor HDZ-a BiH Livno. Livanjski HDZ BiH Brešićevu smjenu tražio je zbog toga što je, kako su naveli u svom zahtjevu, radio protiv interesa stranke na općim izborima u BiH održanim u listopadu 2018. godine. Još ranije iz članstva Općinskog odbora HDZ-a BiH Livno isključeno je desetak osoba zbog toga što su te osobe bile na stranačkim listama drugih stranaka na listopadskim izborima, prenosi Večernji.ba

Djelovali protiv stranke

Iako je HDZ ostvario povijesno dobar rezultat na prošlogodišnjim izborima, bilo je određenih zamjerki na rezultat u Hercegbosanskoj županiji. Unatoč činjenici da je HDZ BiH zadržao lidersku poziciju u županijskom parlamentu. Posebno je zamjereno pojedinim članovima koji su djelovali protiv interesa stranke.

Općinski odbor HDZ-a BiH Livno donio je pred kraj godine odluku o brisanju iz članstva stranke deset članova, među kojima su i neki poznati stranački dužnosnici. U dokumentu, koji je potpisao predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Livno Stipo Pelivan, iz evidencije članstva HDZ-a BiH izbrisani su Draško Dalić, Draško Brnić, Stipo Barun, Dinko Periša, Slavko Vrgoč, Ivan Šuća, Anđelko Barun, Mate Krolo, Martin Brdar i Stipe Šarić.

Formiranje vlasti

– Navedeni su grubo prekršili statut HDZ-a BiH prihvaćanjem kandidature ispred drugih stranaka za izbornu listu za županijsku Skupštinu HBŽ-a na općim izborima u BiH 2018. godine, priopćeno je tada u obrazloženju odluke. Još ranije je iz HDZ-a BiH u Livnu izbačeno je 26 članova.

Ipak, promjena na čelu Županijskog odbora HDZ-a BiH smatra se prvenstveno pripremom za konstituiranje vlasti u Hercegbosanskoj županiji. Vodeću ulogu u formiranju vlasti vodit će upravo HDZ BiH, koji u županijskom parlamentu ima osam od 25 zastupnika. Hrvatska demokratska zajednica 1990. ima četiri, a Srpska lista i Hrvatska nezavisna lista po tri zastupnika. U parlamentu je zastupljeno još šest stranaka. Stranka demokratske akcije ima dva, a po jednog zastupnika Narodna stranka Radom za boljitak, Socijaldemokratska partija, Hrvatska republikanska stranka, Srpska napredna stranka i Županijska neovisna lista.

U ovakvoj situaciji formiranje stabilne vlasti nije nimalo lak zadatak. Županijskom parlamentu predstoji i izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Prema odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH iz ove županije bira se ukupno šest izaslanika, od čega tri srpska, dva hrvatska i jedan bošnjački predstavnik. Zanimljivo je da je HBŽ jedna od rijetkih županija u čijem parlamentu ima više srpskih zastupnika nego što ih treba biti birano u Dom naroda.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)