Grčkim zastupnicima prijetnje smrću zbog Sporazuma sa Skopljem

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

 

Tužitelj grčkog Vrhovnog suda naložio je danas pokretanje istrage zbog prijetećih poruka zastupnicima desničarske stranke Nezavisni Grci (ANEL) u kojima se oni pozivaju da ne glasaju za Prespanski sporazum.

 

Nalog za pokretanje istrage izdan je nakon što su dva grčka portala  objavila da su zastupnici dobili prijeteće tekstualne poruke, u kojima se od njih traži da glasaju protiv sporazuma o promijeni imena bivše jugoslovenske republike Makedonije, prenosi Reuters pozivajući se na neimenovani sudski izvor. Cilj istrage je utvrditi je li  došlo do zloupotrebe osobnih podataka i poticanja na prijestup, objašnjava isti izvor.

Portal “Dokumento” navodi da je član regionalnog odbora stranke Nova demokracija, Spiros Avramakos, zatražio od ljudi kojima je poslao poruku da zaprijete zastupnicima kako ne bi podržali Prespanski sporazum, navodeći imena i brojeve telefona zastupnika za koje se očekuje da će glasati u korist sporazuma sa Skopljem, prenosi ANA.

Makedonski parlament je jučer usvojio ustavni amandman o promjeni naziva zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, u skladu sa sporazumom s Grčkom o okončanju 27-godišnjeg bilateralnog spora.

Atena i Skoplje su taj sporazum postigli još u lipnju 2018, ali će Makedonija početi koristiti novo ime tek nakon što i grčki parlament ratificira sporazum, a glasovanje se očekuje kasnije ovog mjeseca.

Sporazum s Makedonijom je doveo do zategnutosti u odnosima između grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i njegovog koalicijskog partnera Panosa Kamenos, inače ministra obrane i lidera ANEL-a.

Kamenos je najavio da će odbaciti Prespanski sporazum, ali je najmanje jedan od zastupnika njegove stranke javno rekao da će sporazum podržati.

Neizvjesno je kako će drugi zastupnici ANEL-a glasovati, napominje britanska agencija.

U međuvremenu, glavna opoziciona stranka, Nova demokracija, priopćila je da će blokirati sporazum s Makedonijom.

Grčka vlada se nada da će sporazum biti usvojen s podrškom zastupnika lijevog centra i nezavisnih zastupnika.

Vladajuća koalicija ljevice i desnice ima “tanku” većinu od 153 zastupnička mjesta u 300-članom parlamentu, od kojih sedam pripadaju ANEL-u.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.