KRSTIČEVIĆ O PRIJAVI ZA RATNI ZLOČIN KOD JAJCA, Potpuno sam čist i nevin; mnogima sam trn u oku jer jačam pobjedničku hrvatsku vojsku

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Ministar obrane Damir Krstičević u subotu je u Splitu komentirao propalu nabavku borbenih aviona od Izraela, ali i kaznenu prijavu koju je za ratni zločin protiv njega u Beogradu podnio odvjetnik jednog od bivših pilota JNA koji su raketirali Banske dvore.

Novinari su ga prvo pitali osjeća li se odgovornim za propast posla s Izraelom.

– Ne smatram se odgovornim niti ja niti moji suradnici, nismo ugrozili interese Republike Hrvatske ni građana, moja jedina odgovornost je sigurnost RH i jačati pobjedničku hrvatsku vojsku, taj posao profesionalno radim, i nastavit ću ga raditi, rekao je i ponovio da s hrvatske strane nema nikakve odgovornosti te da su to potvrdili i Izraelci, prenosi Jutarnji list.

– Država Izrael je preuzela odgovornost, sve ostalo su relacije između SAD-a i Izraela, rekao je.

Ponovio je i da nije vidio non-paper koji su Amerikanci Hrvatskoj dostavili još u siječnju prošle godine, a u kojem se navode njihovi uvjeti pod kojima Izrael Hrvatskoj može prodati avione, a najavio je i da će pitanje ratnog zrakoplovstva biti riješeno u drugom pokušaju, premda nije mogao reći u kakvom će se formatu ići u nabavku.

Kada je riječ o spomenutoj kaznenoj prijavi za ratni zločin, kojom ga se tereti za raketiranje kolone srpskih izbjeglica 1995. na području Jajca, pri čemu je poginulo više od 80 ljudi, Krstičević je rekao da u vrijeme na koje se prijava odnosi njegova 4. gardijska brigada, kojom je zapovijedao, uopće nije bila na tom području u BiH.

– Pogledajte, očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno što jačam pobjedničku hrvatsku vojsku na jedan pravi način. Što se tiče mog ratnog puta, čist je, na njega sam ponosan, put 4. gardijske brigade je put ponosa i junaštva, crvene beretke u Domovinskom ratu napravile su sve što su trebale, iznimno sam sretan što sam im zapovijedao, izjavio je Krstičević.

Na dodatno pitanje o kaznenoj prijavi, ministar je rekao da je on uopće ne smatra prijavom.

– Ja sam slobodan čovjek, časno sam branio domovinu, na to sam iznimno ponosan, treba znati da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija i da je 4. brigada i moje zapovijedanje bilo ponosno, očito mnogi žele možda danas uprljati 4. brigadu i mene kao ratnog zapovjednika. Potpuno sam čist i nevin, a 4. gardijska brigada zna se gdje je bila, oslobađala je Hrvatsku, iza toga djelovala u svim operacijama Hrvatske vojske. Baš na tom mjestu u tom vremenu 4. gardijska brigada nije bila, ali očito nekom odgovara s vremena na vrijeme, ne znam zašto sada opet, aktivirati tako nešto sada, da destabilizira mene osobno i ovu Vladu i ja se stavljam u poziciju da se trebam braniti, ali za što, za ništa. Na sve to treba odgovoriti država, a što se mog odgovora tiče, ja sam tu, radim svoj posao, zaključio je Krstičević.

 

 

/HMS/http://hms.ba/krstice/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)