Hrvati BiH veliki su uteg „desničarima”!

 

Ako je nešto obilježilo početak ove političke 2019. godine, onda je to zasigurno posjeta Dragana Čovića, legitimnog predstavnika Hrvata, Banja Luci, odnosno njegovo sudjelovanje na proslavi dana RS-a. U RH je krenula hajka na Čovića i Hrvate BiH, te su krenule ponovne optužbe, da Hrvati sa Srbima dijele BiH, optužbe koje su spremili bošnjački unitaristi u sarajevskoj kuhinji. Iako prvo nisam htio napisati kolumnu u vezi ove teme, jer sam smatrao, da sam u kolumni u kojoj sam analizirao suradnju Hrvata i Srba BiH jasno dao do znanja što mislim o toj suradnji, nisam mogao a da ne komentiram novu polemiku koja se u Sarajevu ali posebice u RH digla oko tog posjeta, posebice nakon što sam vidio, da je gost emisije Bujice bio notorni Ivo Banac. Možda će te se sada s punim pravom zapitati, što je zapravo poanta ove kolumne? Poanta je vrlo jasna, naime, u ovoj kolumni želim komentirati mnoge optužbe, prije svega iz RH na račun Hrvata BiH, te u vezi s time i konstatirati, tko stoji iza tih neutemeljenih teza u RH. Ako ste do sada mislili, da Hrvati Herceg-Bosne isključivo smetaju Jugokomunistima i bošnjačkim unitaristima, onda ste se gadno prevarili. Naime, nakon svih ovih optužbi na račun Hrvata BiH posljednjih dana, što je kulminiralo jučerašnjom Bujicom u kojoj je gost bio veliki oponent Tuđmanove politike, notorni Ivo Banac, svi bismo trebali konstatirati, da Hrvati Herceg-Bosne smetaju i mnogim samoprozvanim “desničarima”.

 

“Desničari” su dotakli dno!

 

Mnogi zagovornici Tuđmanove politike su često s terminom “desnica” povezivali nešto pozitivno, te su smatrali, da su “desničari” jedino ispravno rješenje za budućnost RH. Međutim, nakon nove hajke koja se podigla protiv Hrvata Herceg-Bosne, valjda bi i pticama na grani trebalo biti jasno, da istinska “desnica” u RH ne postoji, te da su oni koji se deklariraju kao “desničari” u svojim stavovima vrlo slični, ako ne identični sa “ljevičarima” i Jugokomunistima, posebice što se tiče pogleda na Hrvate u BiH. Sada će te se vjerojatno zapitati, kako tako brzo dolazim do takve konstatacije? No, kada usporedimo stavove novog “velikoga” “desničara” Ive Banca i one notornoga Mesića, nećemo moći prepoznati velike razlike. Sve to me dovodi do konstatacije, da u Hrvatskoj više nema ni “desničara” ni “ljevičara”, pa takve termine ne volim često ni upotrebljavati. Smatram da političke opcije trebamo deklarirati, kao suverenističke i globalističke, referirajući se tako na Admirala Davora Domazeta Lošu. Odnosno, uvjerenja sam, da postoje oni koji žele dobro RH i oni koji ju žele uništiti, neki od njih tome nažalost nisu ni svjesni. Oni koji Hrvate BiH konstantno optužuju za svaku sitnicu, svjesno ili nesvjesno, Republici Hrvatskoj sigurno ne čine dobro. Kada u RH analiziramo sve političke platforme, koje se deklariraju kao tzv. “desničarske”, onda bez velikog napora možemo konstatirati, da takvi “desničari” u slučaju, da dođu na vlast, nikako ne bi bili dobri za RH. No idemo se malo referirati na najnovije optužbe iz Sarajeva, koje su mnogi “desničari” u RH radosno prihvatili.

Naime, Čovića se optužuje, jer je otišao na proslavu dana RS-a u Banja Luku, na kojoj je odlikovan pokojni zločinac Lisica. Smatram, da bismo se kao Hrvati za razliku od Bošnjaka trebali držati Daytonskog sporazuma, kojega je uz Miloševića i Izetbegovića potpisao i predsjednik svih Hrvata, dr. Tuđman, u kojemu je RS legalizirana kao entitet. Ponovit ću, nisu ga potpisali samo predstavnici Hrvata i Srba nego i predstavnici Bošnjaka, no znamo koliko Bošnjaci drže do potpisa svoga ljubljenoga predsjednika Alije Izetbegovića. Isto tako, dok su Hrvati Herceg-Bosne u HVO-u, zajedno s HV-om rušili RS, desničari poput Banca i ekipe su radile ono što su radile. Vjerujem, da bi svima trebalo biti jasno, kakvu su politiku vodili Banac i njegovi istomišljenici 90-ih godina i poslije, koja je bila sve, samo ne pozitivna prema dr. Tuđmanu, pa rezultirajući s time i prema RH, koju oni navodno toliko vole. Slažem se s onima koji kažu, da Čović nije trebao sudjelovati na toj proslavi, ako je u protokolu bilo obznanjeno, da će na taj dan zločinac Lisica biti odlikovan. No, svima nama trebalo bi biti jasno, da Čović sigurno nije otišao na proslavu, jer podržava odlikovanje zločinca Lisice, kao što to unitaristički mediji u Sarajevu žele prezentirati, na što su nažalost mnogi i u RH nasjeli.

  Isto tako, ne vidim ništa sporno u tome, da Hrvati u BiH surađuju sa Srbima, kada je jasno da Bošnjaci nisu spremni na suradnju. Mnogi koji diskreditiraju suradnju Hrvata i Srba u BiH, jednostavno su zlonamjerni ili ne poznaju Ustav BiH, u kojemu je jasno definirano, na koji način funkcionira parlamentarna skupština BiH, odnosno Zastupnički dom i Dom naroda. Svakome treba biti jasno, da Hrvati bez suradnje s ostala dva naroda u BiH na državnoj razini ne mogu napraviti ništa. Upravo je politika RH, od 2000-te godine natjerala Hrvate Herceg-Bosne na suradnju sa Srbima, a sada osobe poput Jadranke Kosor, koje su najzaslužnije za to, prednjače u kritikama. No ne želim previše vremena izgubiti na tu temu, jer sam o suradnji Srba i Hrvata pisao već u jednoj kolumni, te će osobe koje su ju pročitale znati koji je moj stav o toj suradnji.

Tragikomično je gledati, kako se osobe Jugokomunističkog uvjerenja i unitaristi natječu sa “desničarima” poput Banca, u tome, tko će više ocrniti Hrvate Herceg-Bosne. Žalosno je, da je “desničarima” važnije diskreditirati sve poteze Hrvata BiH, na koje su radi velikobošnjačke politike prisiljeni, dok veliku žrtvu Hrvata u Domovinskom ratu u RH ali i BiH neće ni spomenuti. Ti veliki “Hrvati”, odnosno “desničari” pomogli su svojim nebulozama velikobošnjačkim unitaristima u tome, da se plasira ponovno priča o podjeli BiH, te zaboravi velika žrtva Hrvata Herceg-Bosne, poput one u Buhinim Kućama,Križančevu selu, Uzdolu,Doljanima. Želio bih konstatirati, da su svi ti samoproglašeni „desničari“ poput Banca, Hasanbegovića i ekipe, svojim novim optužbama prema Hrvatima Herceg-Bosne, doista dotakli dno.

 

Hrvati Herceg-Bosne, imate zaštitnike i u RH!

 

Žalosno je, da mnogi Hrvati Herceg-Bosne osjećaju, da ih više prihvaćaju Srbi u BiH, nego mnogi Hrvati u RH. No kada pogledamo kako se službeni Zagreb od 2000-te ponašao prema Hrvatima Herceg-Bosne, te način kako su se mnogi “desničari” još 90-tih, poput Parage, Banca i ekipe ponašali prema Hrvatima BiH, ne bismo se trebali previše čuditi, da se kod pojedinih Hrvata u BiH stvorio takav osjećaj odnosno dojam. Unatoč tomu, smatram, da su takve teze pojedinih Hrvata u BiH potpuno promašene i deplasirane.

Upitat će te se možda kako dolazim do takve konstatacije, i na temelju čega dolazim do takvoga zaključka?

Uvjerenja sam, ne samo uvjerenja, nego i znam, da su mnogi Hrvati u RH ali i diljem svijeta svjesni situacije u kojoj se naša braća i sestre nalaze u BiH, te ih neće kritizirati radi svakoga poteza, kojega radi majorizacije nad sobom moraju činiti. Međutim, u mainstream medijima potpunu kontrolu imaju ostaci Jugokomunističkog sustava, te oni cijelo vrijeme propagiraju teze, kako su Hrvati 90-ih vodili pogrešnu politiku prema BiH, ali po njima ju vode i danas. U takvim tezama u pomoć im savršeno dođu veliki “desničari”, koji se u potpunosti slažu s tim tezama Jugokomunista, ali i bošnjačkih unitarista. Ako se “desničari” u jednom slažu s Jugokomunistima, onda je to zasigurno teza, da je RH 90-ih, na čelu s Tuđmanom i Šuškom vodila pogrešnu politiku prema BiH, te će se složiti i u tome, da Hrvati Herceg-Bosne i danas vode po njima u potpunosti pogrešnu politiku, jer bi Hrvati po njima trebali šutjeti na uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te majorizaciju, sa strane velikobošnjačkih fundamentalista. Ipak, Hrvati Herceg-Bosne moraju znati, da su mnogi Hrvati u RH, koji nažalost nemaju velikog utjecaja u medijima spremni beskompromisno braniti Hrvate u BiH, ali i sjajnu ideju hrvatskog naroda, Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu.

 Takvi Hrvati se neće deklarirati kao veliki “desničari”, ali oni isto tako neće pričati konstantno o RS-u, kako bi izbjegli pitanje o ponovnom utemeljenju Hrvatske Republike Herceg-Bosne, odnosno trećeg entiteta. Ti Hrvati neće zastupati teze, da je Tuđman dijelio BiH, ali će ti Hrvati itekako biti spremni kritizirati i mnoge miljenike “desnice” poput notornoga Banca i Hasanbegovića, te će biti spremni pogledati činjenici u lice i konstatirati, da RH ništa dobro ne donose Srbokomunisti poput Mesića, Josipovića itd., no isto tako ni  samoprozvani “desničari” poput Parage, Banca i njihovih istomišljenika. Osobe koji će svojim izjavama dr. Tuđmana i ministra Šuška optuživati za dijeljenje BiH, te isto tako Hrvatima Herceg-Bosne danas uskraćivati pravo, da se bore protiv velikobošnjačke politike. Konstatiram, da će takvi “desničari” iz kojih god razloga, optuživati hrvatski narod u BiH, za suradnju sa Srbima, dok nijednom neće spomenuti, da su Hrvati Herceg-Bosne nakon Domovinskog rata u najtežoj poziciji, te isto tako neće spomenuti Grabovicu, Bugojno, Križančevo selo, Buhine Kuće, Uzdol i mnoga druga mjesta, gdje je Armija RBiH počinila strašne zločine nad Hrvatima. Nažalost, takvim “desničarima”, Hrvati Herceg-Bosne su veliki uteg, pa svjesno ili nesvjesno svojim izjavama podržavaju politiku velikobošnjačkih unitarista. No poruka ipak treba biti jasna, da postoje mnogi Hrvati u RH, koji su se spremni beskompromisno boriti za prava ponosnog hrvatskog naroda u BiH, i u tome ih neće spriječiti ni Srbokomunisti, ni bošnjački unitaristi, ali isto tako ni veliki samoprozvani “desničari”.

 

Davor Čelan/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.