IZRAELSKI F-16 Admiral Lošo:Predsjednica bi ministra Krstičevića trebala odlikovati; vjerujem da ćemo ipak nabaviti zrakoplove

Vrijeme:4 min, 26 sec

 

 

Propast posla oko kupnje izraelskih  zrakoplova F-16 Barak  zbog čega je delegacija Države Izrael došla u Hrvatsku kako bi hrvatsko ministarstvo obrane o tome i službeno izvijestila, za Direktno je komentirao vojni strateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo.

 

“Izrael je službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj”, rekao je u četvrtak na konferenciji za medije ministar obrane Damir Krstičević, čime je službeno potvrđeno da je propao posao oko kupnje tih aviona.

Ministar je ponovio kako nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema financijske štete za Zagreb, kao i da je Hrvatska postupila ispravno i da nije mogla nikako utjecati na novonastalu situaciju.

U pozadini su samo novac i interes

Admiral Lošo također zastupa mišljenje kako je u pozadini cijele ove neugodne situacije u kojoj se Hrvatska, smatra, našla ni kriva ni dužna, zapravo samo novac i interesi.

“U pozadini cijele priče je malo veća ‘strateška igra’, odnosno novac, kako to inače biva. U Americi je jedan od elemenata tzv. duboke države i vojno-industrijski kompleks, a u njemu je korporacija Lockheed Martin jedna od najznačajnijih koja osigurava oružane sustave i vojne zrakoplove SAD-u, koji su jedni od bitnih elemenata projekcije američke moći. Zrakoplov F- 16 proizvod  je Lockheed Martina i on ide svome kraju jer je američki proizvođač isporučio američkim državama odnosno Izraelu zrakoplove F-22 i F-35 koji pripadaju najnovijoj tzv. petoj generaciji koja ima malu radarsku zamjetljivost. Stoga su prestali s proizvodnjom F- 16 kada su krenuli s proizvodnjom tih zrakoplova novije generacije”, pojašnjava admiral.

Budući da je F-16 najzastupljeniji borbeni zrakoplov na svijetu, naravno da se još isplati prodavati zemljama, ali u nešto dograđenijoj avionici, odnosno elektronskim sustavima i američki proizvođač ih je ponudio s novom elektronikom i time ih svrstao u generaciju četiri plus, navodi dalje naš sugovornik. “A kako su zrakoplovi F-22 i F-35 pokazali da u mnogim elementima imaju nedostatke zbog čega su SAD i Izrael tražili da se isti isprave, Lockheed Martin je izgubio puno novca jer je dao proizvod koji nije ono što bi trebao biti”, ističe Lošo.

“Stoga su htjeli gubitak nadoknaditi zaradom na poboljšanom F-16, ali tu se ispriječio izraelski F-16 Barak koji je u nekim elementima bitno bolji od američkog, a Hrvatska je za tih 12 izraelskih trebala platiti 500 milijuna dolara, dok  je Lockheed Martin odnosno američka država od Slovačke za 14 njihovih F-16 tražila četiri do pet puta veću cijenu, a tako su prošle i druge države.  I kada su drugi vidjeli da je Hrvatska za 500 milijuna dolara dogovorila poboljšane izraelske Barake onda su i oni to zatražili od Izraela kao primjerice Rumunjska, Bugarska, Austrija i neke latinskoameričke države. Logično je da su se u Lockheed Martinu digli na zadnje noge”, detaljno nam izlaže pozadinu događaja admiral Lošo.

Informacija o non-paper dokumentu izmišljena

Informaciju kako je još u siječnju 2018. američka strana hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-paper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupnju izraelskih aviona, kao i da je s istim upoznat Ured predsjednice, Lošo koji je bio i jedan njezinih savjetnika, smatra običnom izmišljotinom i dijelom specijalnog rata protiv Hrvatske.

“Nije postojao nikakav non-paper dokument, ali jest dokument američke države Hrvatskoj od prije godinu dana, a riječ je o predugovoru u kojem je Amerika dala suglasnost Izraelu da proda F-16 sa svojom nadograđenom elektronikom uključujući radar i sustav za elektronska djelovanja. I tu je nastao propust Izraela koji nakon predugovora nije zatražio i definitivan ugovor od SAD-a; i kada su se pojavili novi zainteresirani kupci za njihove poboljšane verzije zrakoplova, a američki proizvođač saznao da imaju samo predugovor, tu su činjenicu iskoristili kako bi  minirali posao Izraelu, zbog čega smo i dovedeni u ovo stanje”, uvjeren je naš sugovornik.

Admiral Lošo ističe dalje kako hrvatska strana nije napravila nikakav propust, a zbog načina na koji je ministar obrane Damir Krstičević vodio pregovore, smatra da bi u najmanju ruku trebao biti odlikovan od predsjednice.

I dalje optimist

“Osobno sam i dalje optimist. Vjerujem da će se naći neko rješenje na relaciji Izrael-SAD, poglavito zato što je Hrvatska rekla da zbog strateških i nacionalnih interesa želi zadržati svoje zrakoplovstvo”, napominje.

Iako su Izraelci došli u Hrvatsku kako bi nam rekli da nema ništa od dogovorenog posla, to ne znači da se posao ne može realizirati na drugačiji način, nastavlja admiral i navodi da se dogodio nezamisliv prijepor između Izraela i SAD-a u kojem treća strana, dakle Hrvatska, ništa nije kriva.

“To je jedina istina”, poručuje naš sugovornik koji tvrdi da u slučaju da se prijepor ipak ne riješi, da bi u tom slučaju Hrvatska trebala voditi  suverenističku politiku i SAD-u poručiti da, ako ne možemo kao strateški partneri dobiti što smo tražili, potražimo zrakoplove na drugoj strani.

“Fino im i uljudno reći da idemo u Moskvu po ruske Su-34 koji su najbolji borbeni zrakoplovi na svijetu i koji su provjereni u Siriji. Vjerujem da bi se izraelski zrakoplovi vrlo brzo našli u Hrvatskoj”, ironizira na kraju admiral koji ponavlja kako vjeruje da će se razgovori između države Izrael i Amerike nastaviti u cilju izlaska iz  ove neugodne situacije.

 

 

direktno.hr/ https://direktno.hr/Hrvatsko nebo 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)