Ivino igranje slovima

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

Otkrivena još jedna lažna jasenovačka žrtva

 

Revizionist Ivo više je puta prokazao Javnu ustanovu Spomen-područje (JUSP) Jasenovac kao izvor laži i netočnih informacija. Naime, glavni je urednik javno dostupnoga Židovskog biografskog leksikona u kojemu se prema JUSP-u mnoge navodne jasenovačke žrtve jasno pokazuje da uopće nisu stradale u Jasenovcu. U ovomu članku to se opet dodatno potvrđuje novim primjerom nehotične Ivine revizije još jedne lažne jasenovačke Jasenovacžrtve, ali se osim toga još dodatno pokazuje da je revizionist Ivo sposoban kontrirati JUSP-u i na području pismenosti.

Na mrežnom jasenovačkom popisu navodi se da je Marko Kerpner, rođen ocu Ladislavu* 1886.* godine u Ćeralijama kod Voćina navodno ubijen od ustaša u Jasenovcu 1942. godine. Kao jedan od izvora podataka navodi se komunistički popis žrtava rata iz 1964. godine. U elektroničkoj inačici toga popisa koju je ljubazno ustupio gospodin Roman Leljak (L64) navode se dva Marka Kerpnera rođena u Ćeralijama 1886. godine, pri čemu je jednome otac Ladoslav, a drugome Leopald. Taj popis navodi i trećega Marka Kerpnera rođenoga 1885. godine u Zagrebu ocu Mavri i kao i prethodna dva Marka Kerpnera također je živio u Zagrebu – upravo nevjerojatno kolike su sličnosti između triju navodno različitih osoba. Takve su sličnosti tipične za jasenovački mit.Zapravo se vrlo vjerojatno radi o trima različitim inačicama iste osobe. U digitalnomu arhivu Yad Vashema četiri su zapisa na upit za Marka Kerpnera. Tri su iz srbijanskoga Spiska žrtava rata. Podatci iz srbijanskoga Spiska podudarni su s podatcima iz L64. Dakle samo je Marko Kerpner (1886., Ladoslav) stradao u Jasenovcu 1942. godine, a ostala su dvojica stradala 1945. u neimenovanim logorima.

Prema četvrtom zapisu Marko Kerpner ubijen je u Jadovnu 1941. godine. Taj je podatak prema nekakvoj listi Židova ubijenih u Jadovnu. To samo pokazuje kako su se komunisti u nedostatku stvarnih žrtava morali oslonjati na kreativnost. Tako su zbog viših ciljeva i živi morali završiti na popisima ubijenih. Čak se i u popisu JUSP-a Jasenovac u napomenama za Marka Kerpnera kombiniraju sve ovdje navedene mogućnosti imena oca. Za ime oca Mavro navodi se Židovska općina Zagreb. Ovdje u igru upada revizionist Ivo koji nehotice u stilu deus ex machina Jasenovacrazrješava sve ove nedoumice. U Židovskom biografskom leksikonu postoji članak[1] u kojem se spominje Marko Kerpner (Markisz Körpner), željeznički činovnik i upravitelj željezničkih postaja podrijetlom iz mađarske židovske obitelji rođen ocu Moritzu (Mavru) u Čeralijama 1885. godine, a umro u Zagrebu nakon rata 1959. godine. Bio je prešao na katoličanstvo, a za vrijeme stare Jugoslavije su ga vlasti srpskoga kralja kao simpatizera HSS-a, znači kao prohrvatski orijentiranoga, često premještale tj. šikanirale. Završetak Drugoga svjetskog rata dočekao je u Zagrebu. Ustaše ga nisu dirale, ali nakon rata komunistička je vlast izbacila njega i suprugu iz stana u Kušlanovoj ulici u središtu grada te je premješten u stan u Mlinskoj ulici na periferiju.

Revizionist Ivo je, dakle, nehotice riješio jednu laž, a ta je da je Marko Kerpner stradao u Jasenovcu, što očito nije istina budući da je umro u Zagrebu i to 14 godina nakon rata. Tako je otkrivena još jedna lažna jasenovačka žrtva. Osim toga revizionist Ivo umjesto današnjega naziva rodnoga mjesta Ćeralije koristio se starijim naziv Čeralije koji se koristio prije 2001. godine. Dakle revizionist Ivo čak je i tu vjerniji originalu od ekipe iz JUSP-a Jasenovac. Uz to je pokazao da se ne zna poigravati samo rješavanjem jasenovačkih laži prokazivanjem lažnih jasenovačkih žrtava, već zna i razliku između Č i Ć, pa čak i time prkosi JUSP-u. Svaka Č/Ćast!

 

 

Nikola Banić, M. Koić/Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)