Pompeo pozvao Predsjedništvo BiH da usvoji Nacionalni godišnji program za NATO

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

 

Američki državni sekretar Mike Pompeo uputio je Predsjedništvu BiH pismo, u kojem ih poziva da prihvate Godišnji nacionalni program za BiH, što je NATO savez omogućio nedavnom odlukom.

U pismu Predsjedništvu Pompeo odaje priznanje Komisiji za NATO integracije koja je izradila nacrt godišnjeg Nacionalnog plana i poziva vlasti da ga proslijede Bruxellesu što prije, prenosi BHRT.

– Taj potez neće predodrediti buduće članstvo u NATO-u, ali će imati pozitivan utjecaj na transformaciju i modernizaciju Oružanih snaga. Ovim korakom će se, također, poboljšati sigurnost u BiH, te ojačati proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima sa Europskom unijom. Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su poduzimale prethodne bh. vlasti i iskoristite prednosti procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana – navodi se u pismu.

Pompeo kaže da je želja BiH da se približi NATO-u jasno naglašena u aktualnoj Strategiji vanjske politike BiH te da razumije da postoji zabrinutost unutar Predsjedništva da bi veći stupanj suradnje s NATO savezom mogao imati utjecaja na odnose sa susjednim zemljama.

Istaknuo je da Srbija, iako nije članica NATO-a, niti je izrazila želju da to postane, ima značajnu suradnju s NATO-om, uključujući zajedničke vježbe s ciljem povećanja stupnja interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a, te da nema razloga da BiH ne uspostavi slične bliske veze s NATO-om.

Pompeo na kraju dodaje kako je BiH od strateškog značaja za regionalnu stabilnost i da, upravo zato, Sjedinjene Američke Države žele i cijene veći stupanj suradnje s BiH te ističe da je sada pravo vrijeme da se NATO savezu dostavi Godišnji nacionalni plan.

Pompeo je kazao da BiH treba biti ponosna na priznanja koja dobivaju vojnici Oružanih snaga BiH koji zajedno sa NATO jedinicama sudjeluju u misiji Odlučna podrška u Afganistanu.

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori