NEUOBIČAJENO, Austrija je zametena: Nema struje, lavine sve više prijete, a najgore dolazi

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

 

Austrija se ovih dana bori s neuobičajeno velikim količinama snijega, a meteorolozi za utorak i srijedu najavljuju nove obilne padaline, što će dodatno povećati opasnost od lavina, dok su istodobno mnoge prometnice još uvijek zatvorene, a brojna kućanstva u dijelovima Štajerske i Gornje Austrije bez električne energije.

„Broj mjesta na kojima prijete lavine iz sata u sata sve je veći“, priopćio je u utorak Savezni ured za borbu protiv lavina. U mnogim dijelovima Austrije je uvedeno izvanredno stanje.

Policija je u ponedjeljak poslijepodne pronašla dvije osobe koje je još u subotu, u planinama istočno od Salzburga, zatrpala lavina. Radi se od dvoje članova lokalnog lovačkog kluba koji su kontrolirali hranilice za divljač, prenosi HINA.

Oko 500 turista još je uvijek odsječeno od svijeta u skijalištu Hohentauern na sjeveru Štajerske.

Austrijski automobilski klub (ÖAMTC) upozorava vozače da ne ignoriraju zabrane prometa na cestama kojima prijete lavine.

„To je ne samo neodgovorno i opasno, nego i protuzakonito“, priopćio je austrijski automobilski klub. Kazne za ignoriranje blokade prometnica mogu iznositi i preko 2.000 eura.

Stabla koja se ruše pod teretom snijega uzrokovala su i prekid opskrbe električnom energijom u mnogim selima Donje i Gornje Austrije.

Kako javlja austrijska novinska agencija APA, građanima sve češće u pomoć stiže austrijska vojska, prije svega slanjem helikoptera, ali i inženjerskih postrojbi. U oblasti Pinzgau vojska je oslobodila put do lokalne škole u kojoj je bilo zameteno 40 učenika.

Središnji ured za meteorologiju (ZAMG) za sredinu tjedna najavljuje nove velike količine snijega, a nakon smirivanja situacije u četvrtak i petak za vikend se očekuju nove obilne oborine.

„Novim snijegom će osobito biti pogođena područja na sjevernoj strani Alpa“, stoji u priopćenju ZAMG-a.

Zbog novih oborina otkazani su treninzi za subotnju utrku Svjetskog kupa za žene u St. Antonu. Godine 2016. spust u ovom skijaškom centru morao je biti otkazan zbog manjka snijega, a sada bi se isto moglo dogoditi zbog previše snijega.

Već jučer su djelatnici i spasioci izazivali kontrolirane eksplozije kojima su aktivirali lavine, a danas ih se očekuje još.

“Do nedjelje se očekuje još metar snijega. Od nedjelje se očekuje kiša, a kraj padalina još se ne nazire”, rekao je lokalni meteorolog.

Neki austrijski mediji pišu kako se radi o količini snijega koja padne jednom u deset godina.

U Austriji se u ovo doba godine nalazi i dosta Hrvata. Naime, početak siječnja je doba kad velik broj ljudi ide na skijanje, a baš je Austrija jedna od omiljenih destinacija brojnih Hrvata.

Dio njih nam se javio i ispričao svoja iskustva, a neki nam šalju snimke koje pokazuju kakav je kaos snijeg prouzročio.

“Već 2 dana ne možemo izići iz hotela. Nažalost, odmor nam se pretvorio u borbu sa snježnim nanosima. Auto uopće ne vidimo, a sutra bi trebali krenuti natrag doma. Stanje je kaotično i očito ćemo morati samo čekati da stane padati snijeg. Nadam se samo da ću stići ovaj tjedan zaručiti svoju djevojku, prije nego ode u Ameriku”, rekao je jučer za Index Frane Perić koji se nalazi u Mittersilu.

 

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)