Haker koji je objavio tajne podatke o Merkel ima 20 godina, kaže da je bio ljut

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Dvadesetogodišnji Nijemac, koji je krajem prošlog tjedna objavio privatne podatke preko 1.000 osoba iz njemačkog političkog i javnog života, djelovao je sam, a motiv za to bila mu je ljutnja zbog javnih istupa pogođenih osoba.

“Osumnjičeni je u međuvremenu priznao da je iskoristio sigurnosne rupe na društvenim mrežama kako bi došao do privatnih podataka javnih osoba te je u međuvremenu pokazao jasne signale kajanja”, rekao je Georg Ungefuk, glasnogovornik njemačkog Središnjeg ureda za borbu protiv kriminala na internetu, prenosi Hina.

Osumnjičeni je u međuvremenu pušten iz pritvora jer „ne postoji opasnost“ od bijega. Po vlastitom priznanju, djelovao je sam, a vlasti ne posjeduju indicije koje bi govorile protiv ove tvrdnje.

Ungefuk je objasnio kako, posebice kod mlađih počinitelja, svijest o težini vlastitih postupaka nastupi „tek kad se policija pojavi na vratima“.

Kaže da je ljut zbog nekih javnih istupa

Kao motiv za protupravno objavljivanje privatnih podataka 20-godišnji njemački državljanin naveo je „ljutnju zbog nekih javnih istupa“ osoba čije podatke je objavljivao.

Središnji ured za borbu protiv kriminala na internetu je objavio kako osumnjičeni dvadesetogodišnjak posjeduje „visok stupanj“ informatičkih podataka, ali da se ne radi o „profesionalnom informatičaru“.

Detalja o tome kako je osumnjičeni hakirao privatne računa preko 1.000 političara i javnih osoba vlasti ne žele objaviti kako ne bi izazvali val onih koji bi pokušavali slično.

Jedan od istražitelja je za dnevnik Bild ovog 20-godišnjeg učenika iz oblasti središnjeg Hessena u blizini Frankfurta, koji živi s roditeljima, opisao kao „usamljenika“.

„Osumnjičeni se na internetu predstavljao pod imenom „Got“ (Bog), što ukazuje na kompleks manje vrijednosti u privatnom životu“, citira Bild neimenovanog istražitelja.

Neki političari, poput popularnog predsjednika stranke Zeleni Roberta Habecka, u međuvremenu su, zbog objavljivanja podataka, zatvorili svoje račune na društvenim mrežama.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori