Problemi grada na Neretvi/ Mostar najrazrušeniji grad Bosne i Hercegovine

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

U procedurama kad se neki od tih objekata devastirani, ugroženi zubom vremena,ratnim događanjima, svaki od tih objekata, kako bi se na njemu interveniralo mora imati dozvolu nadležnih tijela“ kazuju nam iz zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara.

Skoro 25 godina od posljednjih ratnih događanja koja su pogodili Mostar na brojnim objektima još su vidljivi ožiljci rata. Samo u užoj gradskoj jezgri ima više od dvadeset objekata koji su u potpunosti devastirani u posljednjem ratu.
Takvi ratnim djelovanjima uništeni i devastirani svakodnevno prijete sigurnosti brojnih prolaznika, ali ih vozača i vozila na prometnicama, kao što je slučaj na mostarskom Bulevaru gdje se pješaci na pojedinim mjestima moraju kretati prometnom trakom zbog opasnosti od urušavanja. Neki objekti su u privatnom vlasništvu, neki u državnom, ali kod velikog broja objekata, kako doznajemo, još nisu riješeni imovinskopravni odnosi.
„Svaki legalan objekt ima dozvolu za gradnju po kojoj je izgrađen. Da bi se neki objekt mogao dalje tretirati za rekonstrukciju, sanaciju i nadogradnju, opet mora dobiti dozvolu od mjerodavnog tijela. Neki objekti su proglašeni nacionalnim spomenicima, neki kategorijom određene vrste .
U procedurama kad se neki od tih objekata devastirani, ugroženi zubom vremena, ratnim događanjima, svaki od tih objekata, kako bi se na njemu interveniralo mora imati dozvolu nadležnih tijela kazuju nam iz zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara.
Zanimalo nas je može li vlasnik objekt u takvom stanju držati u samom središtu grada i mogu li se po zakonu, ti objekti ukloniti ako ih vlasnik ne želi obnoviti.
„Kako bi se jedan objekt u Mostaru uklonio, mora dobiti dozvolu kao da se gradi, odnosno po regulacijskom planu trebao bi imati 24 ruke gradskih vijećnika. Kao što je potrebna dozvola da se izgradi tako je i potrebna dozvola da se ukloni objekt. Grad je donio 24 regulacijska plana, a za sve objekte koji su bili nekim dijelom za rušenje, grad je na osnovu tih planova, koji su usvojeni donio program rušenja. Nakon toga je načinio poseban program rušenja i uradio veliki iskorak, uklonio je veliki broj objekata legalno i pravno, kako ne bi došlo do samoinicijativnog uklanjanja kazano nam je iz zavoda.
Također nam je kazano da se i „po kratkom postupku“ može ukloniti neki objekti, a tu odluku donosi inspekcija odnosno inspektor ako utvrde da se iz nekih objekata širi zaraza ili zbog urušavanja ugrožavaju prolaznike. Kako saznajemo takvih odluka je vrlo malo doneseno.
Dok se god gradsko viječe Mostara ne formira Mostar će i dalje ostati najrazrušeniji grad Bosne i Hercegovine i četvrt stoljeća nakon rata.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori