Zaobilaženje kongresa/ U Americi bi uskoro moglo biti proglašeno izvanredno stanje

Vrijeme:2 min, 25 sec

 

 

 

Trump bi mogao proglasiti izvanredno stanje kako bi izgradio zid na granici s Meksikom
Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi mogao proglasiti izvanredno stanje u SAD-u kako bi zid na granici s Meksikom izgradio bez odobrenja Kongresa.

Naime, sukob između Trumpa i demokrata u Kongresu oko financiranja tog projekta doveo je do dvotjedne blokade vlade, zbog čega 800.000 ljudi koji rade za federalnu vladu ne prima plaću od 22. prosinca prošle godine. Trump naglašava da neće podržati zakon kojim bi se u potpunosti financirala vlada dok ne dobije novac za izgradnju zida.
Upitan je li razmišljao o proglašenju izvanrednog stanja u državi kako bi izgradio zid, Trump je rekao: “Da, jesam. Mi to možemo. Ja nisam uspio. Možda uspijem. Ali možemo proglasiti izvanredno stanje i izgraditi ga vrlo brzo.”
Ustav Sjedinjenih Država dodjeljuje Kongresu moć oko financiranja savezne vlade pa Trumpu prijete zakonski izazovi ako pokuša zaobići Kongres radi financiranja zida.
Opovrgnuo je takve navode na novinskom brifingu u Bijeloj kući.
“Možemo proglasiti izvanredno stanje zbog sigurnosti naše zemlje, naravno”, rekao je Trump. Upitan je li uvođenje izvanrednog stanja prijetnja demokratima, rekao je: “Nikada nikome ne bih prijetio, ali da, ja to mogu učiniti.”
Ranije u petak Trump se sastao s čelnicima demokrata te se nisu uspjeli dogovoriti oko deblokade vlade i nastavili su se svađati oko financiranja zida. Trump je tom prilikom naglasio da svi žele da vlada bude deblokirana, no bude li potrebno, držat će savezne agencije zatvorene mjesecima, možda i godinama.
Djelomična financijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od tih tijela ključna su ministarstva, pri čemu za oko 800 tisuća vladinih službenika nisu osigurane plaće.
Kako piše BBC-jev dopisnik iz Washingtona Anthony Zurcher, američki predsjednik Trump tvrdi da može proglasiti izvanredno stanje i u takvim uvjetima izgraditi obećani zid duž južne granice SAD-a bez odobrenja Kongresa. No ako je to tako, piše dopisnik BBC-ja, nameće se pitanje zašto to jednostavno ne napravi.
Zašto muči federalne radnike čekanjem na isplatu plaća, zašto inzistira na djelomičnoj blokadi vlade i njezinih agencija, što uključuje i ministarstvo domovinske sigurnosti, ako može jednim potezom zaobići pritužbe demokrata?
Odgovor glasi – to rješenje nije tako jednostavno. Naime, američki zakoni dozvoljavaju predsjedniku da naredi vojsci rad na konstrukcijskim projektima za vrijeme rata ili izvanrednog stanja, ali novac za to, koji je Kongres namijenio za druge svrhe, morao bi doći iz proračuna ministarstva obrane. Ako se to dogodi, moglo bi doći do otpora kongresnika, kako demokrata, tako i republikanaca, piše BBC.
Tu su i neizbježni pravni izazovi koji bi se sigurno pojavili kad bi se Trump odlučio na takav potez. Svaka direktna predsjednička naredba za izgradnju zida nesumnjivo bi naišla na niz zahtjeva sudovima da blokiraju konstrukciju zida.
Zbog toga Trumpove prijetnje treba gledati u svjetlu pritiska na demokrate. To nije prijetnja, nego blef, piše BBC.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)