Sirijski Kurdi žele sklopiti politički dogovor s Asadom uz posredovanje Rusije

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

 

Vođe sirijskih Kurda žele sklopiti politički dogovor sa sirijskom vladom uz posredovanje Rusije neovisno o najavljenom američkom povlačenju iz regije, rekao je u petak visoki kurdski dužnosnik.

 

Kurdska uprava koja vlada dobrim dijelom sjeverne Sirije predstavila je plan za dogovor s Asadom na nedavnim sastancima s Rusijom i očekuje ruski odgovor, rekao je Badran Jia Kurd, koji je bio nazočan na tim sastancima.

Ako se takav dogovor postigne, to bi ponovno povezalo dva najveća dijela zemlje razdvojena ratom prije osam godina, a samo jedan dio sjeverozapadne Sirije ostao bi u rukama pobunjenika koje podržava Turska.

Kurdi se žele osigurati od Turske koja im prijeti vojnom invazijom smatrajući njihove postrojbe (YPG) prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Turska je već dva puta poslala vojsku u Siriju kako bi potisnula YPG. No suzdržala se od izravnog napada na kurdska područja na sjeveroistoku gdje djeluju američke snage.

Donald Trump, koji još nije precizirao u kojem će se roku povući iz Sirije, rekao je u srijedu neodređeno “da će Amerikanci otići polako kroz neko vrijeme”.

Također je kazao da SAD želi zaštititi Kurde, koji su odigrali ključnu ulogu u borbi protiv Islamske države.

Kurdski vođa Jia Kurd pozdravio je najavu sporog povlačenja američkih vojnika, ali i napomenuo da SAD nije o tome razgovarao sa svojim sirijskim saveznicima koju su najavom povlačenja ostali zatečeni.

Kurdi žele da Rusija pomogne u osiguranju raspoređivanja sirijske vojske na sjevernoj granici. To je dio širih napora koji ima za cilj postizanje dogovor s Damaskom kako bi se također zaštitilo njihovu regionalnu autonomiju.

-Konačna cilj je postizanje dogovora s Damaskom, radit ćemo u tom cilju bez obzira na cijenu, čak i ako se Amerikanci usprotive – rekao je.

Službeni Damask i YPG uglavnom su izbjegavali međusobne sukobe tijekom rata. Čak su se i zajedno borili protiv zajedničkih neprijatelja.

Prošle godine započeli su u Damasku političke razgovore, ali su se oni raspali bez napretka.

Glavni ciljevi kurdskog plana su zaštita njihove granice s Turskom, integracija vladajućih struktura sjeverne Sirije u ustav i pravedna distribucija resursa u sjevernoj i istočnoj Siriji.

Sirijski ministar vanjskih poslova nedavno je izjavio kako je federalni ustroj Sirije Asadu neprihvatljiv.

Kurdi međutim u rukama imaju velike adute – kontrolu nad branama na Eufratu, naftnim poljima i drugim strateškim resursima.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo