Zvonko Marić (Bajram Demić) se više ne izjašnjava kao Hrvat

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

 

U Dom naroda će iz Sarajevske županije biti birana tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina i dva zastupnika iz reda ostalih.

 

Središnje izborno povjerenstvo ovjerilo je u petak liste kandidata za izbor zastupnika iz Skupština Sarajevske županije u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Jedan od zastupnika Zvonko Marić za ove potrebe promijenio je svoju nacionalnost.

Ovjereno je ukupno 11 kandidatskih listi sa 26 kandidata, prenosi Pogled.ba.

Prema odluci SIP-a o načinu dodjele mandata na osnovu Popisa stanovništva 2013. godine, za koju je od Ustavnog suda BiH zatražena ocjena ustavnosti, u Dom naroda će iz Sarajevske županije biti birana tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina i dva zastupnika iz reda ostalih, prenosi Faktor.ba.

Jasmina Bišćević Tokić podnijela je kandidatsku listu za bošnjačke delegate na kojoj su, pored nje, Amra Hasagić, Admela Hodžić i Hamed Aljović.

Na kandidatskoj listi Demokratske fronte su Sead Milavica, Bibija Kerla i Senad Hasanović, a na listi Elvedina Okerića su Okerić, Samir Suljević, Amel Mekić i Elmedin Konaković.

U Dom naroda Federalnog parlamenta želi i Zvonko Marić iz SBB-a, koji se na Općim izborima 2014. godine izjasnio kao Hrvat, a na posljednjim je, ipak, odlučio promijeniti nacionalnost. Tako je ovaj put sebe stavio na kandidatsku listu Bošnjaka, zajedno sa Jasnom Duraković i Dževadom Poturkom.

Inače Zvonko Marić se zove Bajram Demić, a ime je iz samo njemu zanih razloga promijenio nakon protekloga rata i donedavno se izjašnjavao kao Hrvat. Demić je rođen u Rožajama u Crnoj Gori. Javnost ga poznaje kao novinara na Federalnoj TV.

Na kandidatskoj listi Naše stranke su Vildana Bešlija i Neira Dizdarević, a SDA Aljoša Čampara, Sabahudin Delalić, Mirza Čelik i Samra Ćosović Hajdarević.

Iz reda Hrvata ovjerena je lista Danijele Kristić, na kojoj je još i Damir Marjanović.

Kandidatsku listu za srpske delegate podnio je SDP BiH i na njoj je Igor Stojanović, dok je na listi SDA Smiljana Viteškić.

Kada su u pitanju ostali, listu sa po jednim kandidatom podnijeli su Naša stranka (Vibor Handžić) i SDP (Segmedina Srna Bajramović).

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori