OVO SU INDEKSI VOJNE SNAGE TRIJU NAJVEĆIH SILA SVIJETA: Brojke otkrivaju mnogo, ali još je važnije ono što se iz njih može samo naslutiti

Vrijeme:3 min, 38 sec

 

 

SAD, RUSIJA, KINA

 

Prošle godine pokazale su mnoga do sada nezamisliva oružja, ali i nezamislive poteze ljudi koji su na čelu tih zemalja

 

Global Firepower Index izrađuje top listu najjačih svjetskih vojnih sila na temelju više od 55 faktora. Ne uspoređuju samo vojnu moć, tj. broj vojnika i raznovrsnost opreme, nego u jednadžbu ubrajaju niz gospodarskih i geostrateških parametara – od broja stanovnika, vanjskog duga, BND-a i tehnološkog stupnja razvoja do sirovina, naftnih rezervi, vlastite vojne industrije i broja zračnih i morskih luka. Ističu da se tako dobiva nešto realnija slika jer bi, primjerice, mala tehnološki napredna zemlja koja može sama opskrbljivati svoju vojsku mogla pružiti daleko veći otpor nego što bi to impliciralo puko brojenje topovskih cijevi.

SAD

Više nego ijedna druga sila, SAD je već desetljećima u ulozi svjetskog policajca i svoje snage raspoređuje u raznim dijelovima  svijeta, bilo da je riječ o raketiranjima ili slanju kopnene vojske. S većim ili manjim uspjehom. No ono što je najvažnije iz strateškog gledišta je iskustvo koje stječe i kompletna infrastruktura koja prati takve misije.  Trenutačno, SAD je službeno u ratu u šest zemalja, a samo u prvoj polovici 2018. godine, njihove snage za specijalne operacije provodile su misije u 113 zemalja i terotorija.

No sve ono što je SAD-u donijelo titulu (jedine preostale) supersile čini se da Trumpova administracija potkopava. Počelo je s kritiziranjem i odmicanjem od NATO pakta i prilično šokantnim izjavama koje su potom smirivali njegovi savjetnici, preko koketiranja s Tajvanom da bi američki predsjednik pred kraj prošle godine šokirao saveznike povlačenjem vojske iz Sirije.

 

Rusija

Rusija se može pohvaliti najvećim brojem tenkova, imaju ih 20.300. Također imaju 27.000 oklopnih vozila, 5970 samohotki te 3793 višecijevnih raketnih sustava. No, zato imaju osjetno manje vojnih aviona od Amerikanaca, 818 lovaca i 1416 bombardera. Također, u odnosu na SAD dosta im je slabija i mornarica

Ruska mornarica ima 352 plovila, a među njima je jedan nosač aviona, 62 podmornice te devet fregata, 13 razarača i 78 korveta. No koliko god budžet ruskih oružanih snaga zvučao siromašno, ruska vojna industrija redovito predstavlja oružja koja proglašavaju nepobjedivima – od tenka na daljinsko upravljanje ‘Uran 9’ do egzoskeleta za pješaštvo i novih krstarećih projektila.

Dio toga sigurno se može pripisati samohvali, no jedna stvar prilično brine zapadne analitičare – ruski sustav Avangard. Iako je za sada još obavijen velom tajne, u pitanju je nadzvučni projektil koji leti i na brzinama 15 puta većim od nadzvučnih raketa. Ne samo da bi toliko brzi projektili učinili beskorisnim čak i najsuvremeniju protuzračnu obranu (konkretno, američki protuzračni štit), Rusija bi mogla potpuno uništiti ciljeve prije nego što druga strana uopće stigne reagirati.

 

Kina

Prema indeksu vojne moći, Kinezi se nalaze odmah iza Rusa. Imaju 2.183.000 aktivnih vojnih djelatnika. Iako u usporedbi s time rezervni sastav zvuči skromno (510.000 ljudi), treba uzeti u obzir da svake godine gotovo 20 milijuna Kineza navršava 18 godina odnosno ulazi u vojno sposobnu dob. U odnosu na prošlu godinu, Kina ubrzano oprema vojsku te trenutačno raspolaže sa 7716 tenkova, 9000 oklopnih vozila, 2000 samohotki i 2050 višecijevnih raketnih sustava.

U ratnom zrakoplovstvu broje 1225 lovaca/presretača, 1527 bombardera, a imaju i 985 helikoptera. Imaju i velik broj plovila u mornarici, među kojima je i jedan nosač zrakoplova, 73 podmornice, 50 fregata, 29 razarača i 39 korveta, prenosi Net.hr.

S taikonautima pokazali što mogu…

No za pozicioniranje kao treće najmoćnije zemlje svijeta, za Kinu je daleko značajniji njihov tehnološko-industrijski potencijal koji se možda najbolje vidi u tome što je treća zemlja koja je uspjela poslati čovjeka u svemir vlastitim snagama pa je svjetski rječnik nakon astronauta i kozmonauta obogaćen i za taikonauta…

 

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

 

Odgovori