“SJEČA” VELEPOSLANIKA, Komšićev savjetnik, a Čovićev veleposlanik jedini opstao

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

 

Mato Zeko, veleposlanik BiH u Jordanu, jedini je diplomata iz reda hrvatskog naroda kojeg pri nedavnoj smjeni veleposlanika nije opozvao bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Podsjećamo, Komšić je smijenio 12 diplomata koji su imenovani na prijedlog bivšeg njegovog prethodnika Dragana Čovića. No, Zeko je pošteđen, ali upućene nije mnogo začudilo zbog čega ga je Komšić odlučio zadržati na poziciji veleposlanika u Jordanu.

Veliko povjerenje

Mato Zeko je bio savjetnik u Komšićevom uredu u njegovom prošlom mandatu te je uživao Komšićevo ogromno povjerenje.

Često je Komšić Zeku kao svog izaslanika slao i na brojne značajne skupove, a kada je Komšić osnivao svoju stranku, tada se pričalo da će Zeko dobiti i neku stranačku funkciju. No, sadašnji veleposlanik u Jordanu ostao je skoro pet posljednjih godina na poziciji zamjenika glavnog tajnika Predsjedništva BiH, a s te funkcije razriješen je 14. listopada 2018. zbog isteka mandata.

Prije toga Zeko je, na Čovićev prijedlog, imenovan za veleposlanika BiH u Jordanu, što znači da je ovaj diplomata vjerojatno jedina osoba u BiH oko koje se slažu i Čović i Komšić, a koji se u svemu drugom gledaju „preko nišana“, piše Avaz.

Večera s Čovićem

Zeko je bivši pripadnik HVO-a i spominjan je kao svjedok ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima.

Mnogima je čudno da ga je s reputacijom Komšićevog prijatelja Čović poslao u veleposlanike. I dok je Komšić kao opravdanje za smjenu naveo između ostalog i to da su bili na večeri s Čovićem, koja je ljetos u pojedinim sarajevskim medijima ocijenjena „neprijateljskom po BiH“, Komšiću nije zasmetalo što se pozivu toj večeri odazvao i Zeko.

Šta piše Valentina Marinčić

Zanimljivo je da se u otvorenom pismu Komšiću smijenjena veleposlanica BiH u Velikoj Britaniji Valentina Marinčić upravo osvrnula na Zekin položaj.

– Veleposlanik koji je, čak, gotovo zadnji iz skupine preuzeo dužnost u Jordanu, ali je vaš osobni prijatelj i kao takav čujem nije opozvan (spomenuste da ste nas opozvali i zato što smo i jer smo tek otišli), čini mi se tu je večer sjedio vrlo blizu dr. Čovića (puno bliže nego ja u svakom slučaju) i sigurna sam da smo oboje dobro i isto čuli – veleposlanici ste Bosne i Hercegovine. Pitam se, kad se ovih dana ujutro u Jordanu ustane, kako se osjeća kada se pogleda u ogledalu – napisala je Marinčić.

 

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)