Sarajevo:Svečano misno slavlje na svetkovinu Bogorodice Marije

Vrijeme:4 min, 24 sec

 

 

Na svetkovinu Bogorodice Marije, 1. siječnja, kada Crkva obilježava i 52. Svjetski dan mira, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić predvodio je svečano misno slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

 

U koncelebraciji su bila devetorica svećenika, među kojima i župnik katedralne župe u Skopju vlč. Davor Topić, a asistirala su trojica đakona i bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz sarajevskog predgrađa Vogošće, piše KTA.

U uvodnom dijelu kardinal Puljić pozdravio je sve nazočne u katedrali i sve koji su misu pratili preko valova Radio Marije BiH.

Na početku propovijedi kardinal Puljić podsjetio je da na svetkovinu Bogorodice Crkva obilježava 52. Svjetski dan mira ističući da je papa Franje i ove godine za taj dan uputio svoju Poruku Dobra politika je u službi mira. Tumačeći Poruku, kazao je da papa Franjo, kao što su to učinili i biskupi Biskupske konferencije BiH proglašavajući Misijsku godinu, podsjeća na temeljno poslanje Isusovih učenika da naviještaju njegovu riječ.

Dodao je da se u Poruci navode Isusove riječi upućene Isusovim učenicima: „U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas“ (Lk 10, 5-6). Kazao je i da je da „donošenje mira je u središtu poslanja Kristovih učenika“ te da papa Franjo cijeli svijet naziva „zajedničkim domom“ u kojem Isus treba govoriti jer se utjelovio i došao u taj dom u koji je potrebno donositi Kristov mir.

Tumačeći Papinu Poruku, kardinal Puljić kazao je da su često svjedoci nepravdi te da je „politika temeljni način unaprjeđivanja društva i promicanja ljudskih projekata, ali kada se politički život ne promatra kao oblik služenja društvu u cjelini, može postati sredstvo ugnjetavanja, marginalizacije, pa čak i uništenja“.

Dodao je da se u Poruci navode i riječi pape Pavla VI. prema kojima „shvaćati ozbiljno politiku na njezinim različitim razinama – lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i svjetskoj – znači potvrditi dužnost svakog pojedinca da prepozna konkretnu stvarnost i vrijednost slobode izbora koja mu se nudi da ostvaruje u isti mah dobro grada, države i čitavoga čovječanstva“. Tumačeći odlomak Papine poruke pod naslovom Ljubav i ljudske vrline temelj su politike u službi ljudskih prava i mira, podsjetio je na riječi pape Benedikta XVI. prema kojima je „svaki je kršćanin pozvan na odjelotvorenje te ljubavi, već prema svojemu zvanju i razmjerno svojim mogućnostima utjecaja u polisu“.

Kardinal Puljić podsjetio je i da je papa Franjo u svojoj Poruci naveo i „blaženstva političara“ kako ih je predložio vijetnamski kardinal François-Xavier Nguyễn Vãn Thuận, vjerni svjedok Evanđelja, koji je umro 2002.: blažen političar kojeg resi uzvišeni osjećaj i duboka svijest o vlastitoj ulozi; blažen političar koji je oličenje vjerodostojnosti; blažen političar koji radi za opće dobro, a ne za vlastiti interes; blažen političar koji je vjeran i dosljedan; blažen političar koji se zalaže za jedinstvo; blažen političar koji se zalaže za radikalnu promjenu; blažen političar koji zna slušati; blažen političar koji nema straha. Istaknuo je Papine riječ da je dobra politika uvijek u službi mira te da „poštuje i promiče temeljna ljudska prava, koja su ujedno i međusobne obveze, omogućujući stvaranje veze povjerenja i zahvalnosti između sadašnjih i budućih naraštaja“.

Osvrćući se na Papine riječi o porocima politike, kardinal Puljić pročitao je dio Poruke u kojem stoji da „zajedno s vrlinama politika ima i svoje poroke, uvjetovane bilo osobnom nesposobnošću bilo nepravilnostima u sustavu i njegovim institucijama“ te da se među njih ubrajaju „korupcija, u svojim mnogostrukim oblicima zloupotrebe javnih dobara ili instrumentalizacije pojedinaca, zatim nijekanje prava, nepoštivanje društvenih pravila, nezakonito bogaćenje, opravdavanje vlasti silom ili proizvoljnom izlikom državnog razloga kao i težnja da se trajno zadrži vlast u rukama“.

Pošto se osvrnuo na potrebu da „dobra politika promiče sudjelovanje mladih i povjerenje u drugoga“, kardinal Puljić istaknuo je Papino „ne“ ratu i podsjećanje da je prošlo 100 godina nakon završetka Prvog svjetskog rata kao i da se sjećaju mladih ljudi koji su poginuli u tim bitkama i rastrgane civilne populacije te da se „mir se nikada ne može svesti isključivo na ravnotežu između moći i straha“. Kazao je i da papa Franjo, govoreći o velikom projektu mira, spomenuo sedamdesetu obljetnicu Opće deklaracije o ljudskim pravima kao i da je mir „plod velikog političkog projekta koji se temelji na međusobnoj odgovornosti i međuovisnosti ljudskih bića“

Kardinal Puljić zaključio je svoje tumačenje Papine Poruke za Svjetski dan mira navodeći riječi Svetog Oca da postoje „tri neraskidivo povezane dimenzije mira u čovjekovu srcu i mira u društvu: mir sa samim sobom, mir s drugima i mir s čitavim stvorenim svijetom. Na kraju je spomenuo Papin poziv da se politika mira uvijek nadahnjuje na himnu „Veliča“ koji je „Marija, Majka Krista Spasitelja i Kraljica mira, pjevala u ime cijelog čovječanstva“.

Liturgijsko pjevanje tijekom mise animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Nakon bogoslužja nastavljeno je druženje po obiteljima i na drugim mjestima započeto u novogodišnjoj noći. Posebno svečano bilo je kod onih koji prvog dana kalendarske godine slave svoj rođendan. Tako je u samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove u sarajevskom naselju Koševsko Brdo s. Julijana Šumić proslavila svoj 66. rođendan, a njezine susestre KlaraMagdalena i Jadrankaispekle su joj za tu prigodu posebnu tortu, piše KTA.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori