Davor Čelan: Kako prepoznati bošnjačke unitariste?

Vrijeme:11 min, 31 sec

 

 

Kako prepoznati bošnjačke unitariste?

 

Svaka trezvena osoba, koja i malo poznaje situaciju u BiH, te objektivno gleda na ono što se tamo trenutno događa, bez zadrške može konstatirati, da su Hrvati Herceg-Bosne (pod tim nazivom uvrštavam sve Hrvate koji žive u BiH, tako i one u srednjoj Bosni, Posavini itd.) u najtežoj poziciji nakon Domovinskog rata. Također, svaka osoba, koja situaciju u BiH promatra u potpunosti objektivno, bez velikih problema može zaključiti, da su Hrvati tamo najviše ugroženi, što rezultira s time, da im je na koncu ugrožena i opstojnost kao naroda. Mnogi su faktori, koji su rezultirali takvom pozicijom hrvatskog naroda u BiH. Nikoga koji snosi krivicu za takav položaj Hrvata ne treba amnestirati, pa tako naravno ni međunarodnu zajednicu, vlade RH (posebice one od 2000. do 2015. godine) i pojedine „zastupnike“ hrvatskog naroda u BiH. Isto tako, ne smijemo amnestirati ni bošnjačke unitariste, koji su svojim ponašanjem za vrijeme Domovinskog rata ali i nakon njega, doveli Hrvate u ovakvu poziciju, u kojoj se kao narod trenutno nalaze. Pogodit će te vjerojatno što je poanta ove kolumne, poanta je referirati se na bošnjačke unitariste, te se u vezi s time referirati i na gore postavljeno pitanje.

Kako prepoznati bošnjačke unitariste?

Naglasak je na bošnjačkim unitaristima, jer postojale su osobe s unitarističkim težnjama i među Jugoslavenima i Velikosrbima. No sada se upravo želim referirati na osobe, koje se u bošnjačkom narodu zalažu za unitarističku državu. Odmah želim naglasiti, da nikako ne želim generalizirati, pa tako mi nikako nije cilj optuživati cijeli bošnjački narod za unitarističke težnje, nego doista samo one osobe, koji imaju za cilj, stvoriti unitarnu Bosnu i Hercegovinu. I ako svi vjerujem znamo, što je zapravo cilj bošnjačkih unitarista, želim sažeto pojasniti njihove ciljeve, kako bismo u nastavku mogli dati pravovaljani odgovor na pitanje, koje sam postavio za ovu kolumnu. Cilj unitarista je, kako ne postoji mogućnost to učiniti u RS-u, Federaciju BiH pretvoriti u bošnjački entitet, u čemu su s velikom pomoći visokih predstavnika de facto i uspjeli. Takav cilj su još imali i za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvate iz središnje Bosne, kao i iz Hercegovine u potpunosti željeli očistiti. Konačni cilj bošnjačkih unitarista je, stvoriti Islamsku državu u srcu Europe, u koje za Hrvate nema mjesta. Ipak, treba naglasiti, da se bošnjačke stranke razlikuju što se tiče zastupanja tih ideja. Neke stranke, koje se deklariraju kao tzv. „lijeve”, „multietničke“ opcije, često su u tome čak radikalniji od nacionalne stranke Bošnjaka, SDA. Ipak, zajednički cilj političkog Sarajeva je, ukinuti ako je ikako moguće konstitutivnost Hrvatima, te ostvariti ono u čemu 90-ih godina nisu uspjeli, a to je unitaristička država, u kojoj bi potpunu dominaciju imali Bošnjaci. U nastavku bih se želio referirati na pitanje, kako prepoznati bošnjačke unitariste, jer njihove ciljeve znamo i po mnogo čemu su prepoznatljivi. Kako mnogi okreću glavu, te ih jednostavno ne žele prepoznati, dok ih neki radi nepoznavanja materije ne mogu prepoznati, poanta je to učiniti u ovoj kolumni. Kako bih se kvalitetno mogao referirati na gore postavljeno pitanje, definirat ću dvije kategorije, kroz koje možemo zaključiti, da je riječ o velikobošnjačkim unitaristima.

Prva kategorija: Njihove javne izjave, odnosno teze!

Mnogi unitaristi će pod krinkom, da se zalažu za „građansku“ BiH tvrditi, da konstitutivnost u BiH treba ukinuti, te da BiH treba primjerice imati samo jednog predsjednika, kojeg treba izabrati većina građana BiH. Sada se možda postavlja pitanje, kako konstatiram, da su oni koji propagiraju takve teze velikobošnjački fundamentalisti. Odgovor je vrlo jednostavan, u slučaju, da se u BiH uvede tzv. građanski model, cijelom državom bi dominirali oni koji su u istoj toj državi najbrojniji, u ovom slučaju to bi bili Bošnjaci. Zanimljivo je, kako se unitaristi konstantno kunu u BiH i njen Ustav, a zapravo ga naglo krše, jer žele ukinuti konstitutivnost, pa tako i ravnopravnost tri državotvorna naroda u BiH, Bošnjaka, Srba i Hrvata. Nadalje, u tezama koje unitaristi propagiraju, često možemo uvidjeti ogromnu većinu licemjerja. Naime, u jednu se ruku zalažu za građansko uređenje BiH, kako bi Bošnjaci kao najbrojniji narod mogli dominirati nad ostala dva naroda, što je protuustavno i što označava grubo kršenje Daytonskog sporazuma, jer krši njegov 4. aneks. U drugu ruku će pak paralizirati grad Mostar, jer onemogućuju izborni proces, kako ih Hrvati tamo ne bi preglasali. Također mnoge unitarističke stranke, primjerice Naša stranka, se u javnosti deklarira kao “multietnička” opcija, pa je nakon izbora pljunula na taj izraz te je sastavila vladu na županijskoj razini, koja je sve samo ne multietnička. Primjerice, nova vlast koja je uspostavljena u Sarajevskoj županiji i to još na Božić.

Licemjerstvo na najvećoj razini, zar ne?

Neću dati odgovor na ovo postavljeno retoričko pitanje, jer vjerujem da bi svim osobama, koji malo upotrebe svoj razum, koji nam je darovan od Duha Svetoga, odgovor trebao biti jasan. Bošnjački unitaristi često vole zamjenjivati teze, pa tako kada Hrvatima nameću nelegitimne i nelegalne predstavnike, mašu Turskim zastavama, te likuju kada Hrvatska izgubi utakmicu itd. U isto vrijeme Hrvate optužuju za fašizam i dijeljenje države. Ako čujete, da u nekoj raspravi neka osoba tvrdi, da u BiH žive samo bosanski katolici, te da Hrvati žive isključivo u RH, a ne u BiH, onda možete jasno zaključiti, da se radi o osobi s velikobošnjačkim težnjama. Bošnjački unitaristi često u javnosti vole pokazivati, kako ne poznaju Ustav BiH, koju navodno toliko vole, a kamoli Ustav RH. Jedan primjer za to je činjenica, da su unitaristi nakon izglasane deklaracije o Hrvatima u BiH u hrvatskom saboru, zastupnike u RH pokušali uvjeriti kako RH nema pravo na to, te su pokušavali interpretirati Ustav RH, točnije članak 10. Ustava RH, onako kako njima najbolje odgovora, s čime su se po tko zna koji put sami diskreditirali, pa ako hoćete i duboko osramotili. Tko je pratio sučeljavanje Mire Kovača i Emira Zlatara, znat će na što mislim. Nova činjenica iz koje se jasno može iščitati, da se radi o bošnjačkim unitaristima je, da u nepoznavanju vlastitog Ustava tvrde, da žive zapravo u Republici Bosni i Hercegovini. Smatram čak, da im treba omogućiti, da žive u Republici BiH, te im ostvariti tu želju koju imaju, ali onda uz to treba utemeljiti i Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. Pa bismo onda imali Republiku BiH, Republiku Srpsku i Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao što je to bio slučaj za vrijeme Domovinskog rata 90-ih. Ipak, BiH na koju oni misle nije Republika, niti će to ikada biti, na veliku žalost bošnjačkih unitarista. Ako čujete, da netko tvrdi, da je Sarajevo multikulturalno, onda se vrlo vjerojatno radi o bošnjačkom unitaristi.

Sada će te se možda upitati kako dolazim do takve konstatacije?

Pa vrlo jednostavno, da li netko doista misli, da se jedan grad može nazvati multikulturalnim, ako se u njemu nasilno obračunavaju s pojedinim osobama, koji se usuđuju izreći što piše u Ustavu, te koji se usuđuju reći, da nije baš pristojno, da Bošnjaci Hrvatima biraju svoje predstavnike. Jedan od mnogih primjera je i novinar Nedžad Latić, kojega su upravo radi tih razloga prebili, dok su neki morali pobjeći iz „multikulturalnog“ Sarajeva, jer nisu zastupali one teze, za koje se zalaže mainstream u Sarajevu. Pitanje je samo kakva je njihova definicija termina „multikulturalnosti“, možda unitaristi imaju neko drugo tumačenje za izraz „multikulturalno“. Možda za njih „multikulturalnost“ znači, obračunavati se s neistomišljenicima, te s onima koji se udostoje naglasiti što je potpisano u Daytonskom sporazumu, te ih proglašavati izdajnicima i prijateljima „Ustaša“. Velikobošnjačke unitariste ćemo prepoznati i u tome, kako su u stanju konstantno ponavljati teze, koje su u potpunosti neutemeljene.

Primjerice, kao papagaji će ponavljati „UZP“, te će tako pokušati etiketirati cijeli hrvatski narod, u cilju da se Hrvati diskreditiraju, odnosno kriminaliziraju. Kad god se Hrvati pozivaju na Daytonski sporazum, te aneks 4. tog sporazuma, odnosno Ustav BiH, unitaristi će Hrvate optuživati, da ponovno provode „UZP“, koji je po njima RH navodno na čelu sa dr.Tuđmanom i Šuškom provodila 90-ih. Unitaristi su u stanju cijeli dan ponavljati laži, pa nakon određenog vremena vjerojatno sami u njih počnu vjerovati. Tako su u stanju konstantno ponavljati, kako je Tuđman s Miloševićem dijelio BiH, u što samo oni i neki zlonamjernici iz RH i međunarodne zajednice vjeruju. Tvrdit će kako su veliki patrioti BiH, te kako im je ona „jedna i jedina“ domovina, te da su im svete institucije BiH, pa tako i Ustavni sud BiH. Poštivat će odluke Ustavnog suda BiH, sve dok on ne utvrdi, da je protuustavno drugima birati predstavnike. Onda će pokušati interpretirati, te uvjeravati sve i svakoga, kako Ustavni sud zapravo ni nije donio takvu presudu. Kada im nestanu argumenti, u uvjeravanju, da je Komšić legitiman i legalan predstavnik „iz reda hrvatskog naroda“ kako to vole često ponavljati, pljunut će na Ustav BiH i Aliju Izetbegovića, koji je potpisao Daytonski sporazum, te će tvrditi, da su i druge zemlje „građansko“ uređenje, te da nije bitno da li je netko izabran od Bošnjaka, Srba, Hrvata itd. Za osobu, koja u glavnom gradu RH, na javnoj televiziji u udarnom terminu, Hrvatima prijeti ratom, u slučaju da se počnu boriti za ostvarenje svojih Ustavno zajamčenih prava, možemo konstatirati, da se radi o velikobošnjačkom unitaristi. Velikobošnjački unitaristi će poput Hodžića de facto tvrditi, da hrvatski jezik nije službeni jezik u BiH, te da se ne smije koristiti naziv županija, nego moramo upotrebljavati termin „Kanton“. Kada se netko cijelo vrijeme poziva na ZAVNOBiH, sve do trenutka, dok na red nije došla Hrvatska inicijativa o izmjeni izbornog zakona, te onda zaboravlja na ZAVNOBiH, te ga nakon toga skoro više ni ne spominje, možemo zaključiti, da je riječ o velikobošnjačkom unitaristi.

Druga kategorija: Djelovanje u Domovinskom ratu i nakon njega!

Bošnjačke unitariste možemo prepoznati na način, da pogledamo kako su djelovali za vrijeme Domovinskog rata ali i nakon njega. Oni su tada bili u stanju tvrditi, da selo Ravno ni nije u BiH, te da velikosrpska agresija na RH ali i BiH nije njihov rat, sve do trenutka dok granate nisu počele padati na Sarajevo. Bošnjački unitaristi će prvo potpisati određeni sporazum, pa će se nakon nekoliko dana predomisliti, te ga povući. Za primjer ću uzeti samo Carrington-Cutileirov plan, kojega je Alija Izetbegović tada potpisao, pa onda nakon jednog dana povukao, ima tu još drugih primjera u vezi te činjenice. Većinu bošnjačkih unitarista ćemo prepoznati po tome, da su za vrijeme Domovinskog rata podržavali Armiju RBIH. Istu onu Armiju RBiH, koja je napravila ono što je napravila u Križančevu selu, Grabovici, Uzdolu, Bugojnu itd. Nakon Domovinskog rata će pak tvrditi, da se u tim slučajevima samo radi o „sporadičnim incidentima“, vjerujem da znate na koga mislim. Unitariste ćemo prepoznati po tome, da će se stalno referirati na zločin u Ahmićima, a pri tome ni jednom neće spomenuti Trusinu. Da se razumijemo, smatram da su Ahmići velika mrlja, na pravednu borbu koju je hrvatski narod vodio 90-ih. Isto tako sam uvjerenja, da ne smijemo okretati glavu od tog zločina. Međutim, gore od nekažnjavanja određenog zločina je, kazniti pogrešne osobe za taj zločin. To je nažalost upravo tzv. sud međunarodne pravde u den Haagu učinio.

Za razliku od Bošnjaka, Hrvati ne okreću glavu od zločina, koji su počinjeni u njihovo ime, dok za unitariste zločin u Grabovici, Križančevu selu itd. ni ne postoji, ili je on za njih samo „sporadični incident“. To su ti dvostruki kriteriji, kojima se služe bošnjački unitaristi. Ponovit ću, naravno da kada upotrebljavam riječ Bošnjaci ne mislim na cjelokupan narod, nego samo na određene političke strukture i osobe koje ih u naumu stvaranja države isključivo za Bošnjake, podržavaju. Bošnjački unitaristi su oni, koji su okrenuli leđa tada dojučerašnjem partneru HVO-u, te ga počeli napadati oružjem, s kojim su ih Hrvati cijelo vrijeme naoružavali. Bošnjačke unitariste ćemo prepoznati i po tome, da su 90-ih dozvolili da HV oslobađa teritorij od velikosrpskog agresora, ne samo dozvolili, već su molili Tuđmana, po kojem danas pljuju za to, pa će onda tvrditi kako je navodno Armija RBiH oslobodila određeni teritorij, te je po njima HV izvršio agresiju na BiH. Bošnjačke unitariste ćemo prepoznati po tome, da HV-u i Hrvatima koji su spasili Bihaćku enklavu zahvale nametanjem nelegalnog, odnosno protuustavnog predstavnika. Mnogi od unitarista će se ponašati po poslovici „Nek komšiji crkne krava“, čime želim aludirati na uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH sa strane velikobošnjačkih unitarista, ne po prvi, drugi, već po treći put. Kada netko napravi toliko zla u BiH, kao što je napravila postrojba „El Mudžahid“, koja je bila pod zapovjedništvom Alije Izetbegovića, mnogi unitaristi će je slaviti te tvrditi, da su mudžahedini bili „pravedni“ borci za „slobodnu“ BiH. Vjerojatna je njihova definicija riječi „slobodna“ BiH, država u kojoj neće biti mjesta za Hrvate. Kada nam netko tvrdi, da u RH nisu primljene bošnjačke izbjeglice, ili da je njihov smještaj „masno“ plaćen, što nikako ne odgovara činjenicama, možemo konstatirati, da se radi o velikobošnjačkim unitaristima. Unitaristi često za one, koji su ih spasili u BiH, kao što je Heroj Slobodan Praljak tvrde, da su zločinci.

Sada kada sam nabrojio neke od činjenica po kojima bošnjačke unitariste možemo prepoznati, te se referirao na ono što je zapravo poanta ove kolumne, želio bih konstatirati što je zajedničko kod bošnjačkih unitarista.

Konstatiram, zajedničko im je, da prije svega žele pisati svoju lažnu povijest, da su nezahvalni prema onima, koji su ih spasili od velikosrpske agresije, da su veliki patrioti BiH a zapravo ne poznaju ni vlastiti Ustav, da im je često Turska zastava draža od one BiH, da će nesretno pokušavati tumačiti Ustav Republike Hrvatske i da svi de facto žele državu u kojoj će u potpunosti dominirati Bošnjaci. Velikobošnjački unitaristi ne samo da čine veliku štetu Hrvatima u BiH, oni čine štetu i Srbima ali i svojem bošnjačkom narodu, pa ako hoćete i državi BiH, u koju se toliko često kunu. Dok zauzvrat ruše same temelje BiH, jer svojim ponašanjem Srbe i Hrvate tjeraju na konstataciju, da ovakva BiH s ovakvim ustrojem nema smisla.

 

Davor Čelan/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)