VUK JEREMIĆ: Posljednja faza Vučićeve vladavine neće se bitno razlikovati od Miloševićeve

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

 

Vuk Jeremić, lider srbijanske oporbene Narodne stranke, rekao je da je inicijalna kapisla za prosvjede u Srbiji bila početak fizičkog obračunavanja s političkim neistomišljenicima te da su oni najsnažniji iskaz građanskog nezadovoljstva protiv nenormalnih okolnosti u Srbiji.

 

“Da bi se uzdrmao nedemokratski poredak, preduvjet je da se stekne određena kritična masa onih koji se njemu protive, prije svega iznutra. Ta kritična masa se konačno krenula stvarati na ulicama Beograda”, rekao je Jeremić u intervjuu za “Nezavisne novine”. No, dodaje, s obzirom na to da živimo na Balkanu, međunarodni faktor je vrlo rijetko u potpunosti po strani kada je riječ o regionalnim zbivanjima. Treba imati političkog dara, ali i diplomatskog iskustva, da se u zajednički kontekst stave svi ti elementi, smatra Jeremić.

Kaže da totalitarni poredak u Srbiji sve više poprima karakteristike fašizma.

– Fizički obračuni s političkim neistomišljenicima i paljenje kuća novinara su bili prva faza fašizma tridesetih godina u Njemačkoj. Plinske komore su došle mnogo kasnije, jer se nije na vrijeme reagiralo i zlo sasjeklo u korijenu, kaže Jeremić.

2019. godina će, po njegovim riječima, biti jako bitna zbog toga što će “kulminirati ova etapa kosovskog procesa i to ovog trenutka međunarodni faktor najviše zanima”.

-Režim u Srbiji se neće usuditi počiniti kosovsku izdaju, a da prethodno za to ne dobije pokriće u izbornom procesu. Dakle, Vučić će tražiti novi mandat od naroda za “uspostavljanje historijskog mira”. On neće definirati što je zapravo taj mir, ali će tražiti mandat od naroda, da bi ga poslije prevario i potpisao kosovsku neovisnost, tj. članstvo Kosova u UN, navodi Jeremić i dodaje:

– Jedini način da se ostvari članstvo Kosova u UN-u, što je u međunarodnopravnom smislu trajno otuđenje te teritorije od Srbije, je da Beograd službeno potpiše takozvani sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa s Prištinom – i to je jedino što se u ovom trenutku nalazi na stolu. Ponavljam, Vučić će narodu reći da mu na izborima treba mandat za mir, bez detaljnog objašnjavanja. Na tim izborima onda planira da pokrade kao nikada dosad i da za to dobije prešutnu suglasnost Zapada. Drugim riječima, da Zapad okrene glavu od žestokih izbornih neregularnosti, jer, Bože moj, Vučiću je neophodna dvotrećinska većina da kosovsku izdaju potpiše. Međutim, ako mi kažemo da ne želimo da takvim izborima dajemo legitimitet, tada se dovodi u pitanje i legitimitet svih koraka koji slijede, pa i sam potpis na taj izdajnički sporazum. Onda na scenu stupa međunarodni faktor, kojem taj Vučićev potpis treba, pa mu stoga kažu: “Čekaj malo, ne može na tim izborima, ipak, baš sve kao što je bilo dosad”. I tu onda dolazi do dinamike koju dosad nismo imali, jer bojkotirati izbore sa ili bez 50.000 ljudi na ulici su vrlo različite stvari.

Na pitanje, misli li da oporba demokratskim putem može preuzeti vlast u Srbiji, Jeremić odgovara:

– Pokazat će vrijeme, ali bojim se da se posljednja faza Vučićeve vladavine neće bitno razlikovati od Miloševićeve.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori