Prva diplomatska zadaća ili fotografija nastala na jednom od druženja u Banja Luci ili Istočnom Sarajevu?

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

 

Nakon suspektnih fotografija novoimenovane savjetnice predsjednike Republike, Mirjane Hrge, navodno nastalih u vrijeme dok je radila u sarajevskom dopisništvu Al Jazeeri Balkans, ovih smo dana dobili fotografiju novoimenovane savjetnice s Pantovčaka i Milorada Dodika, aktualnog srpskog člana Predsjedništva BiH.

 

Kako za prvu fotografiju, sa dosta eksplicitnim sadržajem, nismo uspjeli ustanoviti je li stvarna ili je riječ o fotomontaži, tako je nismo niti objavili.

Međutim, za fotografiju novoimenovane savjetnice predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i dugogodišnjeg predsjednika Republike Srpske, koji je prije par mjeseci Banja Luku zamjenio za Istočno Sarajevo, bez problema smo utvrdili da je vjerodostojna. Stoga smo je odlučili objaviti.

Nejasno je, međutim, je li ova fotografija dokaz prve diplomatske zadaće novoimenovane savjetnice za strateške politike, ili je riječ o uspomeni starijeg datuma – nastaloj u vrijeme jednog od ranijih druženja u Banja Luci ili Istočnom Sarajevu.

Sudeći prema neslužbenim informacijama, smjenu Mate Radeljića i dolazak Mirjane Hrge na Pantovčak tražio je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

Inače, Mirjana Hrga je novinarka koja je karijeru počela na HRT-u, a najzapaženija je bila po emisiji ‘Motrišta’. Nakon HRT-a radila je na Novoj TV i Al Jazeeri Balkans, da bi se potom skrasila na RTL-u  kao urednica i voditeljica informativne emisije ‘RTL Danas’.

Međutim, na toj poziciji, koja je proslavila osebujnog Zorana Šprajca, Hrga nije ostala dugo. Vodstvo RTL-a nakon godinu i pol dana otkazao joj je suradnju, a mediji su tom prigodom objavili da je razlog smjene loša gledanost i narušeni međuljudski odnosi.

Neke od javno izrečenih izjava hrvatska javnost joj je i te kako zamjerila. Osobito onu “što politički Hrvati imaju s Dubrovnikom, nisu ga oni napravili” svojevremeno izrečenu na AlJezeri. Mnogi su također skloni kritički gledati i na njezine različite kriterije o istim stvarima – ovisno da li je u Zagrebu ili Sarajevu, odnosno HRT-u, RTL-u ili Al Jazeeri Balkans.

Za novu savjetnicu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u novinarskim se krugovima također može čuti da pripada krugova bliskim nekadašnjem uredniku Yutela, Goranu Miliću, preko kojega je i dobila posao na Al Jazeeri Balkans.

I najnovije imenovanje Mirjane Hrge na Pantovčak u novinarskim se krugovima pripisuje upravo doajenu jugoslavenskog novinarstva Goranu Miliću, čiji sin Marko obnaša dužnost Plenkovićevog savjetnika za odnose s javnošću.

Sudeći prema javno dostupnim informacijama, Mirjana Hrga je i istaknuta članica Rotary kluba Zrinjevac. Pored novoimenovane savjetnice predsjednice Republike za strateške politike, ovom klubu pripadaju i novinar Vedran Strukar, kao i ugledni poduzetnik Tomsilav Krajačić.

Međutim, znatno veći  utjecaj  pripisuje se bratskom im Rotary klubu Zagreb. Uz Ivu Josipovića i Stjepana Mesića, članstvom u ovom klubu diče se i Zrinka Badrić,  Ljiljana Mevorah Čokljat, Rene Ivin, Ranko Ostojić, Mladen Vedriš i Hidajet Biščević. Članstvu ovog najutjecajnijeg zagrebačkog Rotary kluba pripadali su i odvjetnici Marijan Hanžeković i Mitke Naumovski.

Josip Zdunić

 

HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)