PRITVOR NA KRUHU I VODI, Američka ratna mornarica od Nove godine ukida neslavnu tradiciju

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

 

Američka ratna mornarica od Nove godine napušta neslavnu tradiciju kažnjavanja mornara brodskim pritvorom koji uključuje prehranu koja se sastoji isključivo od kruha i vode.

Kako piše The New York Times, kapetani američkih ratnih brodova moći će do 31. prosinca koristiti drevni način kažnjavanja problematičnih mornara, nakon čega stupa na snagu zakon usvojen prije dvije godine, a koji izričito zabranjuje pritvor s oskudnom prehranom.

Ova mjera dosad se aktivno primjenjivala i za najmanje prekršaje, a u kojoj mjeri je njezino primjenjivanje bilo učestalo ponajviše govori podatak kako je jedan razarač iz sastava 7. Pacifičke flote nosio nadimak ‘Kruh i voda’.

Kapetan Kevin Eyer, koji je do umirovljenja 2009. godine redovno primjenjivao tu vrstu kažnjavanja, kazao je kako je ta mjera služila isključivo ‘radi plašenja djece’. Eyerov kolega, kapetan Scott Tate, prisjetio se za njujorški list da je prilikom svog priključenja vojsci mislio kako su kažnjavanja mornara tek priče za zastrašivanje. Tek naknadno shvatio je da nije riječ o šali te da se kažnjavanje primjenjuje. On, pak, nikad nije posegnuo za takvom mjerom.

‘Ukoliko je nekom mladom mornaru potrebna odgojna mjera, umjesto pritvora obično bi zapovjedio mornaru da napiše esej. No pojedinci moraju razmisliti o vlastitom karakteru i posljedicama svojeg ponašanja, ali ne želim da takvo što ima utjecaja na njihovu biografiju i karijeru te im ugrozi šanse za napredovanje’, mišljenja je kapetan Tate.

Pritvor u potpalublju samo na kruhu i vodi Amerikanci su preuzeli od Britanaca, koji su tu praksu napustili još daleke 1891. godine. Takav način kažnjavanja preživio je toliko dugo jer je kapetanima pružalo mogućnost da, dok je brod na pučini daleko od policije, sudova i zatvora na kopnu, brzo riješe probleme nediscipline.

Do polovice 19. stoljeća na ratnim brodovima bilo je dozvoljeno i bičevanje kao kazna pa je kažnjavanje pritvorom na kruhu i vodi smatrano humanom alternativom, iako je tak pritvor mogao potrajati mjesec dana, a kažnjenici su bili vezani okovima.

Postojeći zakoni koji vrijede još manje od tjedan dana dozvoljavaju samo tri dana pritvora, uz neograničenu količinu kruha i vode.

Američki dnevnik podsjeća kako kapetani i nadalje mogu podređenima zapovjediti dodatne obveze u trajanju do 45 dana, zabranu napuštanja broda do 60 dana, snižavanje čina te smanjivanje plaće za pola.

Pravni stručnjaci smatraju da napuštanje takve prakse neće osloboditi vojni pravni sustav svih problematičnih ostataka prošlosti.

Eugene Fidel, pravnik sa Sveučilišta Yale, ukazuje da su ovlaštenja zapovjednika u zakonskim procedurama u vojsci i dalje jača od neovisnog sudstva, a da eventualne žalbe na presude mogu doći na Vrhovni sud samo ako se vojska  s tim usaglasi.

‘Riječ je o zastarjelom sustavu jer naše snage imaju manje prava od zatočenika u Guantanamu’, zaključuje Fidel.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)