BEVANDA: Nisam za povećanje PDV-a; o tome se uopće nije razgovaralo

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

 

Ministar financija i riznice u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da je prije odluke o promjeni stope PDV-a potrebno napraviti analizu o rezultatima takve odluke.

 

Bevanda je pojasnio da je na sjednici Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH pokrenuta inicijativa o izmjeni Zakona o PDV-u, kako bi bio usklađen s europskim normama, ali da su, kako je naveo, određeni “stručnjaci” to okarakterizirali kao inicijativu da stopa PDV-a bude povećana.

On je naglasio da na sjednici Upravnog odbora UNO, koji je jedini nadležan za ovo pitanje, nije bilo riječi o povećanju ili smanjenju PDV-a, kao ni o uvođenju diferencirane stope.

“To je veoma osjetljivo pitanje i bez detaljnih analiza teško je dati bilo kakav odgovor. PDV je jedan od najefikasnijih fiskalnih instrumenata koji presudno djeluje na kreiranje svih budžeta. Zemlje koje su povećale PDV točno su znale koliko će im to donijeti prihoda. Ipak, odokativno povećanje nije bilo korisno za krajnju potrošnju, pa onda ni za ukupnu ekonomiju”, rekao je Bevanda za “Večernji list”.

Na pitanje hoće li ostati i u novom sazivu Vijeća ministara, Bevanda je odgovorio da u HDZ-u još nije bilo razgovora o raspodjeli pozicija, te da će “onaj tko treba voditi razgovore, tek da ih vodi”.

Bevanda je izrazio nadu da će tehnički mandat aktualnog Vijeća ministara trajati što kraće.

Prema njegovim riječima, više nitko ne osporava činjenicu da su stranke Hrvatskog narodnog sabora dio vladajućih struktura na svim nivoima vlasti, istaknuvši da je za ovaj savez, kada je u pitanju konstituiranje vlasti na nivou BiH, najvažnije da konačno budu uvažena načela koja poštuju Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod, te legitimitet.

 

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori