ZBOGOM LEGENDO, Preminuo dalmatinski velikan Jakša Fiamengo

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

 

 

Jakšine pjesme zauvijek će ostati dio dalmatinske baštine. Najviše ih je izvedeno na glazbu Zdenka Runjića, a izvodili su ih i Oliver Dragojević te Meri Cetinić.

Napustio nas je Jakša Fiamengo. Legendarni skladatelj, pjesnik, književnik, novinar i akademik preminuo je u 73. godini života, javlja Slobodna Dalmacija.

Rođen je u Komiži 1946. godine, a živio je u Splitu. Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa.

Od kraja sedamdesetih godine njegova poezija počinje se uglazbljivati i Jakša Fiamengo postaje nezaobilazna osoba dalmatinske šansonijerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu, za što je dobio pedesetak nagrada.

Autor je tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su najpopularnije: Piva klapa ispo’ volta, Nadalina, U prolazu, Infiša san u te, Promenade, Ja sam pjesma, Karoca gre, Sutra će te ponit i Sidro u čoviku.

FOTO: Miranda Čikotić/Pixsell

Jakšine pjesme zauvijek će ostati dio dalmatinske duše, ponajviše ih je izvedeno na glazbu Zdenka Runjića i u izvođenju Olivera Dragojevića, neke od njih su: Karoca, Ništa nova, Evo mene među moje, Rojena valo, Piva klapa ispo volta, Dubrovačka jesen, A vitar puše, Laku noć Luigi, laku noć Bepina, Sutra će te ponit, Nokturno, Anđele moj, Nadalina, Luce mala, Infiša san u te, Lastavica, Ostavljam te samu, U prolazu…

Od Fiamenga se oprostila i Meri Cetinić. – Rano jutros napustio nas je veliki i legendarni pjesnik i akademik Jakša Fiamengo. Puno smo surađivali i ostvarili neke vječne pjesme- Lastavica, U prolazu, Prašina sa puta, Budi dobra prema njemu…..Zbogom, dragi Jakša i hvala za najljepše stihove koje si mi podario i obogatio moj život! Počivaj u miru Božjem! – napisala je shrvana pjevačica na društvenim mrežama.

 

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/IHrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)