KONAČNO, AMERIČKI KONGRES ODOBRIO PRODAJU, Izraelski zrakoplovi F-16 dolaze u Hrvatsku

0

 

 

Nadogradnjom koju su Izraelci načinili i njezinom vrijednosti, koju stoga treba pribrojiti na “originalnih” 135 milijuna dolara da bi se dobila konačna vrijednost višenamjenskih zrakoplova.

Američki Kongres odobrio je izraelsku prodaju zrakoplova F 16 Hrvatskoj, potvrdili su nam iz američkog State Departmenta. Istekao je rok od 15 dana, u kojem su članovi Odbora za vanjsku politiku trebali iznijeti svoje zamjerke na predloženi transfer američkog oružja trećoj strani, no njih nije bilo, piše Večernji list.

Time je dobivena dozvola Kongresa da Izraelci mogu američke zrakoplove prodati Hrvatskoj i postupak se vratio u State Department. Ovo jest važan korak, ali još proces nije gotov. Kongres, kako nalažu tamošnji zakoni, odobrio  prodaju “originalnih” zrakoplova, u stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu, prije izraelskih preinaka, a vrijednost takvih mlažnjaka je 135 milijuna dolara.

Nadogradnjom koju su Izraelci načinili i njezinom vrijednosti, koju stoga treba pribrojiti na “originalnih” 135 milija dolara da bi se dobila konačna vrijednost višenamjenskih zrakoplova za koje se Hrvatska odlučila, bavi se drugi postupak kroz izravne pregovore SAD-a i Izraela. Tek nakon što se postigne zadovoljavajuć dogovor, State Department šalje autorizaciju za prodaju. Pregovori o tome još traju.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara