Izetbegović: Ruka ponuđena ljevici je utrnula, SDA traži alternativu u drugim strankama

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

 

Odgovarajući na upit koje su to su alternativne stranke, Izetbegović je rekao da SDA nikome neće zatvarati vrata te da će pokušati sa svima popraviti odnose i prijeći preko nekih stvari zarad odnosa u državi

 

U Sarajevu je održana novogodišnja press-konferencija SDA na kojoj se novinarima obratio Bakir Izetbegović, lider ove stranke.

On se osvrnuo na procese koji su obilježili tekuću godinu, kazavši, između ostalog, da je i pored svih problema napravljen značajan napredak na NATO i EU putu te da bi BiH kandidatski status trebala dobiti u prvoj polovini naredne godine, a pristup 2025,.

Ukazao je na veliki problem kada je u pitanju odlazak mladih iz BiH rekavši da je to najveći problem s kojim se država sauočava, ali da se taj trend može zaustaviti upornim radom i stabilizacijom prilika u zemlji.

On je kazao, govoreći o rezultatima izbora, da je nevjerojatan politički presedan da se pokušava formirati vlast bez izbornog pobjednika jer bi to značilo da se otima pobjeda onima koji su glasali za ovu stranku.

Pojasnio je da u narednoj godini obećava svim građanima stabilizaciju prilika u zemlji, napredak u eurointegracijama i reformskim procesima, ali da je preduvjet za to da dobiju podršku ostalih stranaka koje moraju prihvatiti realnost da je SDA pobjednik.

– Nemojte izbaciti SDA iz koalicija – poručio je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje je li i dalje pružena ruka strankama ljevice kad je u pitanju formiranje vlasti i koliko će dugo trajati, on je rekao da je jučer imao sastanak s liderom SDP-a Nerminom Nikšićem i da mu je rekao da je njegova ruka već utrnula i da će početi tražiti alternativu.

Ustvrdio je da će se u naredna dva tjedna raščistiti slika kada je u pitanju ponuda SDA ostalim strankama ljevice, ali i razgovori koji se vode s ostalim strankama.

Odgovarajući na upit koje su to su alternativne stranke, Izetbegović je rekao da SDA nikome neće zatvarati vrata te da će pokušati sa svima popraviti odnose i prijeći preko nekih stvari zarad odnosa u državi.

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)