Umro zloglasni Paddy Ashdown

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i nekadašnji lider Liberalno-demokratske partije u Ujedinjenom Kraljevstvu, preminuo je u 77. godini života, prenosi Guardian.

Ashdown je preminuo poslije kratkotrajne bolesti odnosno nakon što mu je dijagnosticiran kancer, prenosi britanski Guardian.

“S velikom tugom objavljujemo da je Paddy Ashdown preminuo ranije večeras nakon kratke bolesti”, objavljeno je na službenom Twitter nalogu Liberalnih demokrata.

Guardian podsjeća da nakon što je odstupio s mjesta predsjednika stranke, imenovan je za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u svibnju 2002. godine.

Hrvati u BiH Ashdowna će pamtiti po tome što je nametnuo Statut Mostara, prema kojem je vrijednost glasa Bošnjaka bila višestruko veća od vrijednosti glasa Hrvata, što je Ustavni sud BiH ocjenio diskriminirajućim te poništio nametnuta izborna pravila za Mostar, podsjeća Hrvatski Medijski Servis. Ashdown je, međuostalim, smjenio i izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Prije nekoliko dana uputio je zajedničko pismo s još dvojicom visokih predstavnika Carlom Bildtom i Cristianom Swartzom Schillingom visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini u kojem optužuje Hrvatsku za mješanje u unutarnje stvari BiH, te navodi kako je izbor Željka Komšića legalan i legitiman.

Poznat je i kao tvorac izmišljene Tuđmanove salvete, lažiranog “dokaza” za mit o podjeli BiH između Tuđmana i Miloševića i podloge za tezu o agresiji Hrvatske na BiH. Ta je salveta iskorištena već četvrti dan operacije Oluja, kao dio informacijskog rata protiv operacije Oluje. O lažnosti ove salvete napisano je mnogo.Podvala ovog engleskog političara vrlo je brzo raskrinkana. Toliko je ponavljana po inozemnim a nažalost i hrvatskim medijima “kao nepobitan dokaz hrvatske ekspanzionističke politike” tako uporno i često da je postalo neizbježno da je Paddy Ashdown ponovi i na Međunarodnom kaznenom sudu za područje bivše Jugoslavije u slučaju protiv generala Blaškića.

 

HMS/http://hms.ba/umro-zloglasni-paddy-ashdown/Hrvatsko nebo

 

Odgovori