ZAPOVJEDNIK VITEŠKE BRIGADE HVO-A Mario Čerkez: Mi danas branimo istinu o HVO-u i opstanku Hrvata u Središnjoj Bosni i BiH

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

 

Toliko krvi, znoja, muke je te 1993. godine proliveno da mi danas opstanemo u Središnjoj Bosni. Danas se ne smijemo bojati. Mi danas branimo istinu o HVO-u, isitnu o Domovinskom ratu, istinu o našem opstanku na ovom prostoru, kazao je Mario Čerkez, zapovjednik Viteške brigade HVO-a, danas u Križančevom Selu.

 

Mario Čerkez, zapovjednik Viteške brigade HVO-a u Križančevom Selu danas je kazao kako su Hrvati u BiH dužni braniti istinu o Domovinskom ratu.

“Toliko krvi, znoja, muke je te 1993. godine proliveno da mi danas opstanemo u Središnjoj Bosni. Danas se ne smijemo bojati. Mi danas branimo istinu o HVO-u, isitnu o Domovinskom ratu, istinu o našem opstanku na ovom prostoru”, kazao je Čerkez.

Čerkez je, također, istaknuo i kako su žrtve Domovinskog rata u Središnjoj Bosni, ali i cijeloj BiH, simboli borbe za goli opstanak hrvatskog naroda.

“Svojim su nas životima zadužili da uvijek branimo istinu o zbivanjima u Središnjoj Bosni, istinu o jednoj pravednoj obrani za opstanak na našim stoljetnim ognjištima. Oni uvijek trebaju biti naš ponos”, kazao je Čerkez.

Počast žrtvama Križančeva Sela odali su i veleposlanik Hrvatske u BiH, Ivan del Vechio i izlasnik predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović, Zoran Piličić, izlasnik ministra obrane RH, Damira Krstičevića, Nenad Križić, izlasnik ministra branitelja RH, Tome Medveda kao i generali Hrvatskog generalskog zbora, Marinko Krešić, Neđo Perić i Ljubo Ćešić.

Također, počast su odali i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, na čelu s Marinom Pendeš, ministricom obrane BiH kao i general OS BiH, Tomislav Kolenda te pripadnici 3. pješačke gardijske pukovnije OS BiH, nasljednice HVO-a u Oružanim snagama BiH.

Podsjetimo, u Križančevom Selu danas je obilježena 25. godišnjica zločina nad Hrvatima  u tom mjestu kojeg su počinili pripadnici tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. godine u akciji “Krvavi Badnjak”. Zločin nad 64 hrvatska branitelja i civila najveće je stratište Hrvata u BiH koje nije kazneno procesuirano ni pred Haškim tribunalom, a ni Sudom BiH u Sarajevu.

U napadu tzv. Armije RBiH 22. prosinca 1993. na Križančevo Selo ubijena su 34 vojnika HVO-a, međutim, kasnije se ustanovilo kako je taj broj porastao na 64 budući da je još 30 Hrvata iz tog mjesta odvedeno u pravcu sela Počulica pod bošnjačko-muslimanskom kontrolom. Za nešto manje od dva mjeseca, pod pritiskom UNPRFORA-a njihova mrtva tijela su vraćena u plastičnim vrećama UNCHR-a, izamasakrirana. O stupnju ozljeda tih, trideset razmijenjenih Hrvata, najbolje svjedoči činjenica kako je dr. Tibold koji je vršio identifikaciju izgubio svijest.

 

G. L./Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori