Uhićen francuski džihadist povezan s napadačima na Charlie Hebdo

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Francuski džihadist Peter Cherif, koji je poznavao braću Kouachi koji su u siječnju 2015. izveli napad na Charlie Hebdo, uhićen je 16. prosinca u Džibutiju, doznaje se u četvrtak od dobro obaviještenog izvora, potvrdivši informacije tjednika Marianne.

Peter Cherif, poznat i kao Abu Hamza, trenutačno je u pritvoru, dodaje isti izvor, u očekivanju izručenja Francuskoj, prenosi Hina.

Ime Petera Cherifa, bivšeg pripadnika džihadističke mreže Buttes Chaumont u Parizu, pojavilo se u istrazi o napadu na Charlie Hebdo zbog redovitih kontakata s braćom Saidom i Cherifom Kouachijem. Dvojica braće, radikalnih islamista, ubili su 12 ljudi u napadu na francuski satirički časopis 7. siječnja 2015. u Parizu, a nekoliko dana poslije su i sami ustrijeljeni u policijskoj akciji.

Uhvaćen u Iraku, pobjegao u Siriju, osuđen u Francuskoj pa opet pobjegao

Peter Cherif, koji je prvi put uhićen u Faludži, u Iraku, krajem 2004. dok se borio u redovima Al-Kaide, osuđen je u Bagdadu na 15 godina zatvora, ali je u ožujku 2007. iz zatvora u Iraku pobjegao u Siriju.

Poslije je izručen Francuskoj, gdje je 18 mjeseci proveo u zatvoru, odakle je pobjegao u Jemen dok je čekao na suđenje.

U travnju 2012. francuske obavještajne službe su predstavile Cherifa Kouachija kao “jednog od francuskih kontakata” Petera Cherifa, jednog od vođa Al-Kaide na Arapskom poluotoku (Aqpa). Sumnjale su tada da “iz Jemena organizira mrežu koja šalje džihadiste na teren i u kojoj bi mogao sudjelovati” Cherif Kouachi.

Nekoliko mjeseci kasnije, razmijenjena je elektronička pošta između Jemena i cyber-cafea blizu Kouachijeva stana. Krajem 2012. policija je nakon pretrage Kouachijeva računala posumnjala da bi on “mogao imati sustanara u Al Žufu”, bazi Aqpe, organizacije za koju su braća Kouachi tvrdila da joj pripadaju nakon pokolja u Charlieju Hebdou.

 

 

/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)