MUSA U DOBAR, LOŠ, ZAO: “Ako netko misli da će se Hrvati tako lako povući grdno se vara”

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

 

Zadnje političke aktualnosti u BiH kroz talk show “Dobar, loš, zao” prokomentirao je predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije i zastupnik Zastupničkog doma parlamenta FBiH Ivan Musa.



Čovjek koji je prikupio dovoljno političkog iskustva da bi mogao govoriti o stvarnom stanju u državnim institucijama i stvarima o kojima javnost malo zna, pogotovo kao član kluba zastupnika Hrvatskog narodnog sabora, piše Naša TV.

Na upit zbog čega se neki politički predstavnici rijetko ili nikada jave za riječ Musa pojašnjava kako su pripreme na sjednicama kluba vrlo dobre te se predsjedniku kluba najčešće prepušta iznošenje dogovorenog. “Na sjednici kluba zna biti burno, ali zna se hijerarhija”, dodaje.

U čudnoj državi gdje se izbornim pravilima bavi Središnje izborno povjerenstvo umjesto parlamenta, gdje se ne poštuje dogovorena konstitutivnost i slične pojave koje pratimo iz dana u dan, o funkcioniranju takve države Musa naglašava da se prema državi odnosi tako kako je i nastala, dakle jednim dogovorom potaknutim izvana, ali najviše ga smeta što se ne poštuje ni taj minimalni dogovor o temeljima BiH. “Perjanice svjetske politike koji itekako pričaju o ustavu, preko PIC-a se uključila i EU, ali to danas je poštivaju.”

Što se tiče odluke SIP-a o popunjavanju doma naroda preko popisa iz 2013., ali i ostavljanju protuustavnog principa 1/1/1 iz svake županije, Musa podsjeća da su nakon proglašavanja spomenutog zakona (neustavnog) u roku od par sati tada američka ambasada i članovi PIC-a to podržali, da bi se kasnije pokazala njegova pravna (ne)valjanost. “Ne znam ima li igdje na kugli zemaljskoj ili ,evo sada hodaju po svemiru, da tijelo koje treba provesti odluke ustavnog suda to odbija i čak pobija, što je nenormalno. Ako netko misli da će se Hrvati tako lako povući grdno se vara”.

Na pitanje jeli deklaracija Sabora RH razvodnjenja Musa se ne slaže, bez obzira na politička prepucavanja u saboru, smatra da je ona obuhvatila sve najbitnije točke. Također se ne slaže da je ona miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine već samo u par točaka potiče da se razgovorom razriješi pitanje oko izbornog zakona i legitimnog predstavljanja, a ostale točke se bave financijskim poticanjem Hrvata u BiH.

“Fantastična podvala i zavrzlama u izbornom zakonu je ono što je donio visoki predstavnik Petrich. Hrvati muku muče da bi došli do 12 ruku u odnosu na 17. Npr. kada su se u međunarodnoj zajednici opredijelili da Crna gora iziđe na referendum o neovisnosti dobili su 5% prednosti, ovdje Bošnjacima nad Hrvatima u uspostavi vlasti daju 70%.”

Prigodom izbora Željka Komšića za aktualnog člana Predsjedništva Musa kaže kako je poslao priopćenje i poruku kako se na prijeme i dogovore ne želi ići klanjati “zlatnom teletu”. Na tadašnjem sastanku hrvatskih političkih stranaka gdje je bio nazočan Komšić, kardinal Puljić i mnogi drugi u dokumentu koji je predstavljen spominje se legitimnost izbora i naravno da nitko od hrvatskih stranaka nije potpisao.

O legitimnom izboru Hrvata i mnogi crkveni predstavnici ružno pričaju, tvrdi Musa, jer ovo smatraju borbom za fotelje, a uvijek su rado viđeni u velikobošnjačkim medijima. “Na stajanku SDA i HDZ-a BiH u Mostaru osobno sam dobio poruke od kolega Bošnjaka iz Zastupničkog doma koji su pitali kako možemo spasiti zajedništvo, nije svima drago ovo što se događa”, dodaje.

Budućnost je u dogovoru i razgovoru, kompromis je problem za budućnost, smatra Musa. “Treba razoružati “mračne primisli” iz međunarodne zajednice poput Inzkovog kataloga prava Hrvata”.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori