“Hoće li i sada, Bakir, kao njegov otac Alija Izetbegović, nazivati Križančevo selo sporadičnim incidentom?”

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

 

Zvonimir Čilić, novinar i ratni izvjestitelj iz opkoljene Središnje Bosne, u izjavi za Dnevnik.ba, upitao je hoće li i sada Bakir Izetbegović, kao i svojevremeno njegov otac Alija, papagajski govoriti i ponavljati, kako Armija BiH nije činila zločine, a ako ih je i bilo, to su bili  sporadična ‘iskakanja’ neodgovornih pojedinaca. 

 

Zvonimir Čilić, novinar i ratni izvjestitelj iz opkoljene Središnje Bosne, za Dnevnik.ba je izjavi kako  je 22. prosinca 1993. godine dan tužnih sjećanja i pijeteta svih Hrvata u BiH  za žrtve zločina u Križančevom selu nadomak Viteza.

“Dvadeset i drugi prosinca je dan naših tužnih sjećanja i iskrenog pijeteta za nevine žrtve tragedije Križanćeva Sela, za 64 poginula i ubijena vojnika i civila,  i stravičnog zločina kojega su tog dana počinili pripadnici muslimanske vojske, tzv. Armije BiH”, izjavio je Čilić.

Prema njegovim riječima, ovog puta, uz naša tužna sjećanja  pojavila se i nada, već skoro potpuno izgubljena, da će konačno pravda biti zadovoljena. Međutim pitanje je  hoće li i u kojoj mjeri.

“Policajci SIPA-e su 8. studenog  ove godine uhitili su osmoricu pripadnika muslimanske vojske s osnovanom sumnjom da su sudjelovali, ili pak bili počinitelji teškoga zločina počinjenog nad 30 zarobljenih 22. prosinca u Križančevu Selu i u nepoznato odvedenih, a nakon 39 dana, pod pritiskom MCK, UNPROFOR-a i obitelji nestalih, predana su  njihova  strašno, životinjski, masakrirana tijela”, podsjetio je Čilić.

Kako je rekao, od osmorice uhićenih dvojica ili trojica od njih tek su iz trećeg-četvrtog  zapovjednog ešalona. 3. korpusa tzv Armije BiH, dok su ostali obični vojnici, mogući počinitelji, egzekutori.

“Što je, hoće li, pitanje je Hrvata na svakom koraku u Lašvanskoj dolini, pred lice pravde nalogodavci? Hoće li, u ovom slučaju,  biti zapovjedne odgovornosti koja je, tu nikakve dvojbe nema,  na zapovjedniku 3. korpusa tzv. Armije BiH, generalu Enveru Hadžihasanoviću i njegovom zamjeniku, generalu Džemi Merdanu, bivšim visokim oficirima tzv. JNA?”, kazao je Čilić.

Upitao se na koncu, i hoće li i sada Bakir Izetbegović, kao i svojevremeno njegov otac Alija, papagajski govoriti i ponavljati, kako Armija BiH nije činila zločine, a ako ih je i bilo, to su bili  sporadična ‘iskakanja’ neodgovornih pojedinaca.

Podsjetimo, u Križančevom selu nadomak Viteza sutra će biti obilježena 25. obljetnca zločina nad zarobljenim hrvatskim braniteljima i civilima u tom selu koji su ubijeni u napadu snaga tzv. Armije BiH 22. prosinca 1993. godine u akciji nazvanoj “Krvavi Badnjak”.  Križančevo selo nije procesuirano pred Haaškim tribunalom. SIPA je nedavno po naredbi Tužiteljstva BiH uhitila osmoricu bivših pripadnika tzv. Armije RBiH zbog sumnje da su naredili, organizirali i počinili zločin nad Hrvatima u tom mjestu.

 

G.L./Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)