Andrija Hebrang: Oko predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović počinje se plesti mreža

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

 

Što se događa u vrhu političke scene u Hrvatskoj, za što se pokušava iskoristiti tzv. afera SMS, i kamo ide odnos između vrha HDZ-a, Vlade i Ureda predsjednice pokušao je ovih dana odgovoriti HDZ-ov politički veteran Andrija Hebrang koji podsjeća da su procesi kojima ovih dana svjedočimo već viđani u HDZ-u.

 

-Oko predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović počinje se plesti jedna mreža, kakva je u HDZ-u već poznata iz niza izbornih ciklusa za predsjedničke izbore. HDZ nikada nije iskreno podržao svoga kandidata za predsjedničke izbore, osim na prošlim izborima, a i tada je bilo različitih igara… Sjetimo se samo kako je Kujundžić izašao iz HDZ-a da se kandidira protiv Kolinde Grabar – Kitarović, a svrha je bila da se smanje glasovi desnice, ne bi li pobijedio Josipović – istaknuo je Andrija Hebrang gostujući ovih dana u “Bujici”.

Podsjetio je i na ranije događaje kada su, zahvaljujući potpori određenih skupina unutar HDZ-a, na Pantovčak došli Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

-Sjetimo se i 2000. godine, kada je kandidat bio Mate Granić, koji je izgubio od Stipe Mesića samo zato što mu HDZ nije dao podršku. Sjetimo se i pet godina kasnije, kada je kandidatkinja bila Jadranka Kosor, koja je također izgubila od Mesića samo zato što nije dobila podršku HDZ-a. Na kraju krajeva, sjetite se i mene, kada sam bio kandidat na izborima 2009. godine, kada je organizirana prava unutarstranačka hajka protiv toga, iako sam na Saboru stranke jednoglasno izabran za kandidata. Niti sam se gurao, niti mi je to trebalo u životu, ali je HDZ shvatio da bi se mojim dolaskom zacementirala jedna politika koja je prije svega domoljubna i suverenistička i to je bio razlog zašto su me sabotirali… Oni su uz mene kandidirali još Dragana Primorac i Nadana Vidoševića, iako se znalo da oni nemaju baš nikakve šanse dobiti… – istaknuo je Hebrang.

Čitav niz analitičara smatra da Plenkovićevi potezi nisu na Tuđmanovoj liniji, nego na političkoj liniji Mike Tripala i Savke Dabčević Kučar. Hebrang smatra da je Andrej Plenković negativnu poruku prema Predsjednici Republike poslao već samim imenovanjem njezina protukandidata u predsjedničkoj utrci Milana Kujundžića, koji je političku karijeru započeo u Koaliciji narodnog sporazuma, ministrom u HDZ-ovoj Vladi.

– To je samo jedan od simptoma tih odnosa. Kada jedan Kujundžić koji se kandidira protiv kandidata vlastite stranke, biva vraćan u HDZ i još podignut na ministarsku funkciju, onda se pitate što se to događa u jednom dijelu stranke?! Kada HDZ radi ovakve proturječne poteze, to se uvijek negativno odrazi na rezultat – smatra Hebrang.

Podsjetimo, u posljednje vrijeme sve se otvorenije mogu čuti prosudbe prema kojima djelu vrha HDZ-a, ali i upravljačkim strukturama u Bruxellesu, Parizu i Londonu, na Pantovčaku više odgovara Zoran Milanović nego aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

 

M.M.HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori